Very british се нарича изложбата в музея Haus der Geschichte

...
Very british се нарича изложбата в музея Haus der Geschichte
Коментари Харесай

Как Германия вижда Великобритания в изложбата Very british в Бон

" Very british " се назовава изложбата в музея Haus der Geschichte в Бон, която илюстрира възприятията на германците към Обединеното кралство и се оказва напълно в точния момент открита. През 2014 година сходна галерия, само че демонстрираща английският взор към Германия, се организира в Британския музей. Експозицията в Бон е самобитен отговор на едни дългогодишни връзки, които се характеризират с разграничение. Немците постоянно са обичали Англия, само че възприятията на англичаните към Германия са нееднозначни . Дълги години погледът от Острова към Германия се господства единствено от спомените за Втората международна война, настояват анализаторите. Изложбата " Very british " в действителност е планувана през 2016 година, когато никой не приказва за обособяване от Европейски Съюз, стартира да се събира през 2018, а откриването и през есента на 2019 просто съответствува с окончателното решение за Брекзит, само че е напълно в точния момент. 

Сред експонатите са първите страници на " Дейли Мирър " от 29.10.1971 и от 1.1.1973 с новините за взетото решение Англия да влезе в Европейски Съюз и с действителното влизане в съюза. Но там са и знаците, че Брекзит не е инцидентен. Той има дълга история, споделя в едно изявление Торстен Шмидт, началник на изложбата. През 1951 година Чърчил споделя " Ние сме с Европа, само че не сме част от нея. "

През 1984 година Маргарет Татчър дава мощен подтик на евроскептицизма с апела си " Искам парите си назад ". Тогава тя е облечена в сапфирено синя рокля, в този цвят е завършена и залата на изложбата. А експонатът, плануван и осъществен финален в изложбата, е Тереза Мей, насочила револвер към себе си и отчитането на времето до окончателното излизане. Борис Джонсън може би ще стане експонат в една бъдеща експозиция, само че тук го няма. 

" Very british " стартира в действителност още преди вратите на изложбената повърхност с едно мини Купър, създадено от БМВ. То носи европейския байрак, само че и доста послания. Точно такова мини е признакът на 60-те в Лондон, то участва в поп-културата, с него се свързват Мик Джагър, Битълс, Туиги. 

Няколко са разделите на изложбата, всички те доста мощно прочувствено наситени. Немците се интересуват от английското кралско семейство, претърпяват драмите към принцеса Даяна и принц Чарлз, даже основават свое пародийно шоу. Десетки са кориците на немските издания с коронованите герои.


Всъщност ползата към кралското семейство стартира с първата аудиенция на кралица Елизабет Втора в Западна Германия след войната. Това става през 1965 година, провокира възторг и оставя следи. 
Доста бързо след окупатори, за германците англичаните се трансформират в ролеви модел. В 80 секции на изложбата са показани тези моменти, персони и събития, свързали двете страни. Могат да се чуят и най-малко 50 английски шлагера, които покоряват Германия през 60-те, а посетителите на изложбата могат да вземат участие и в своя ранглиста. 



Хари Потър, принцеса Даяна, Битълс, Джеймс Бонд, минимодата с нейното лице Туиги- всички тези модели на Англия са възприети незабавно и възторжено от германците. Има едно поле, обаче, в което пристрастеностите са огромни и напълно равнопоставени- футболът. Отборите от висшите лиги и на двете страни безусловно си разделят света със своите фенове. 

Изложбата, показваща немския взор към Англия, ще стои в Бон до март 2020 и за по-малко от месец след откриването притегля рекорден брой гости. На изхода, както се поставя, има книга за усещания. Група британци излязоха от залата малко преди да бъде направена тази фотография. Ето какво написаха: 

" Един от най-тъжните дни в моя живот. Брекзит се случи... "
Без да е планувана с тази цел, само че изумително подобаваща за момента, изложбата е топло, тъжно и признателно сбогуване на Германия с Англия. А какво ще се случи по-нататък, още никой не знае сигурно...Това, обаче, което е показано, остава. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР