Версията на прокуратурата за взрива срещу главния прокурор предизвика много

...
Версията на прокуратурата за взрива срещу главния прокурор предизвика много
Коментари Харесай

Версията на прокуратурата за взрива срещу Гешев предизвика много въпроси

Версията на прокуратурата за гърмежа против основния прокурор провокира доста въпроси. Резерви против дадените пояснения за типа на гърмежа и професионализма на причинителите показаха редица специалисти. Според тях показаните от медиите вреди на мястото на гърмежа по-скоро опревргават даваните пояснения, в сравнение с да служат за доказателства, написа " Сега ".
Прокуратурата в лицета на заместника на Иван Гешев Борислав Сарафов твърди, че взривното устройство е било сложено край банкета, на огромен завой, където се очаквало скоростта да е по-ниска. В момента, в който край мястото е минал автомобилът на Гешев, бомбата е гръмнала, като огненият дирек е бил с височина 4-5 метра, а дупката е с 30-40 см дълбочина. Бомбата е била с осколки и е била ориентирана към пътя, изясни още Сарафов. Според прокуратурата атентатът е дело на експерти. 
Това изказване бе отхвърлено от ген. Васил Василев, някогашен шеф на Националната работа " Полиция ", и някогашния вътрешен министър Емануил Йорданов. " Трудно може да се каже, че са експерти. Мястото, където е избухнало взривното устройство, не съставлява страшна заплаха и е надалеч от пътя ", разяснява Василев. " В случая от през вчерашния ден колите вървят бързо, а взривното устройство не е заложено непосредствено да въздейства върху автомобила ", смята Василев.
" Не може да се приказва за професионализъм, какъв професионализъм, когато няма резултат. Разследващите би трябвало да лимитират говоренето по тематиката. Какво му е професионалното - даже няма счупено дърво. По асфалта на пътя не видях да има следи от увреждания ", разяснява Емануил Йорданов. Той посочи и че не вижда претекст за случилото се. 
Бивш офицер сапьор от запаса също направи на пуф и прахуляк направените внушения към гърмежа в пост във " Facebook ". Според сапьорa Петър Камбарев обясненията към типа на гърмежа и задачата на атентата не са безапелационни. 
Ето причините на Камбарев като старши лейтенант от запаса: 

" Преглед на изказвания и обстоятелства станали ясни до в този момент. Те са на шефа на следствието:

1. Взривът е ориентиран да убива минаващите на пътя
ОПРОВЕРЖЕНИЕ – мястото е под пътя и с надолнище в противоположна посока. Ако беше на скат, по-висок от пътя, с посока на самия път, нещата щяха да стоят по различен метод.
Затова се виждат следи от някакви сачми по дърветата надолу и никакви вреди по пътя, до който е гръмнал гърмеж. Интересно е дали има най-малко едно попадение по колите. Не демонстрираха нито едно.

2. Взривът е вдигнал огнен дирек висок 4, 5 метра
Опровержение – дръвчето, под което е гърмежът, е цъфнало и дори не е обгоряло. Непокътнато е.

3. Взривът е 3 кг. тротилов еквивалент
Опровержение – такова количество взривно вещество щеше да изкопае трап през пътя. А не са потърпевши дори дребните бордюрчета, които са на по-малко от метър от мястото на взривяване.

4. Взривът е изкопал дълбока ЯМА с диаметър 3 метра
Опровержение – от показаното по малкия екран няма такава яма. Само е окосена тревата.

4. Терористичният акт е квалифициран извънредно професионално. Самото осъществяване е доста професионално
Опровержение – гърмежът не е подложен на уместно място, тъй като насочва взривната вълна в противоположна посока, не е задоволително взривното вещество, не е взривен в точния миг.

Слава Богу!

Остава единствено засегнатост от внушенията, непрофесионализма на публицистите, реакцията на ГЕРБ, Възраждане, Слави (малкото Движение за права и свободи го наричат). "

Убийствен атентат

Израелски специалист по контратероризъм взе участие в следствието за избухнала бомба до кортежа на основния прокурор Иван Гешев, заяви през днешния ден зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. По негови думи, взривното устройство било толкоз добре направено, че даже специалистът от Израел се възхитил от уменията на атентатора - " злобен талант ". " Той в действителност изрази възхищението си. Каза, че сходно нещо приказва за извънреден професионализъм ", уточни Сарафов. Не стана ясно по кое време и по какъв метод българската прокуратура е разкрила и наела израелския специалист, с цел да взе участие в следствието.
Извършителят е имал образен контакт с колата, само че самата бомба е взривена по електронен път, посочи още шефът на Националната следствена работа. Частица от секундата е попречила това гърмежът да бъде посрещнат със страничната част на автомобила на Иван Гешев. Осколките са били сложени там за да пробият бронировката на колата и да убият намиращите се вътре хора, безапелационен е Борислав Сарафов. Взривната вълна обаче е предходна около предния десен фар на автомобила и предния похлупак. „ Обикновен жител нямаше да бъде жив, бронираната кола и случайността са избавили живота на пасажерите ", счита зам.-главният прокурор.
" Взривът е добре квалифициран, професионално изпълнен, заложен като засада. Целта на гърмежа е била да убие. Взривното вещество е самоделно направено, не е фабрично и създадено от някои от нашите оръжейни фабрики ", разяснява още Сарафов и добави, че приказваме за " смъртоносен атентат " против основния прокурор. Изненадващо обаче Сарафов не пожела да разясни кой се е намирал още в автомобила на основния прокурор и не отговори на въпроса дали фамилията на Гешев е пътувал с него, както в началото се твърдеше.
Има обвинени за опита за атентат против основния прокурор Иван Гешев. Това разгласи вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг в Министерски съвет. Той обаче отхвърли да даде повече детайлности. Всички закани, отправяни против Гешев през годините, са проверявани доста съществено, съобщи още вътрешният министър.

Мнение

Според пост на различен офицер от запаса със сапьорски опит - Александър Лачев, гърмежът е провокиран от не повече от 400 година тротилов еквивалент. 
Други консуматори на " Facebook " направиха непосредствено съпоставяне сред вредите от 3 кг гърмеж при атентата на летището в Сарафово, при който починаха 7 души и бяха ранени 35, и гърмежа, предопределен за Гешев. Досега прокуратурата не е посочила фотография на колата, с която е пътувал Гешев.

Питане

Депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев изпрати запитване до шефа на НСО Емил Тонев във връзка " странния " съгласно него случай с кортежа на основния прокурор. 
" 1. Имат ли колите, които се употребяват от Националната работа за защита, видеорегистратори? 
2. Ако не, управлението на службата обмисля ли слагането на такива, в подтекста на това, че при присъединяване в ПТП или при обстановка на случай, заплашващ сигурността на охраняваното лице, те могат да се употребяват за следващ разбор и усъвършенстване на практиките на службата? ", е попитал Мирчев. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР