Версиите за това кой и кога е лобирал в полза

...
Версиите за това кой и кога е лобирал в полза
Коментари Харесай

Кадиев твърди, че Горанов е готвил промени в полза на Васил Божков

Версиите за това кой и по кое време е лобирал в интерес на хазартния бизнес се усилват откакто през днешния ден някогашният зам.-министър на финансите по време на тройната коалиция Георги Кадиев упрекна настоящия министър на финансите Владислав Горанов, че е готвил ремонти в интерес на предприемача с ползи в хазарта Васил Божков.

" Искали са да облекчат бизнеса на Божков " сподели Кадиев в изявление за Би Ти Ви, запитан за какво Министерството на финансите предложи законопроект с смяна на облагането на
лотариите, а на другия ден го отдръпна.

Става дума за предлагането на ведомството от 23 януари уредниците на
лотарии, тото, лото и игри със залаганията върху спортни събития да се таксуват по нов, по-изгоден за тях метод (25% върху разликата сред цената на направените залози и изплатените печалби), което на следния ден бе оттеглено с претекст, че " всяка смяна в модела на облагане предстои на разнообразни тълкования дали това е най-подходящият и обективен модел ".

Така за
лотариите остава в този момент настоящата наредба за облагане с 15%, само че на по-широка база, а точно - приходите от продажби. Тази уредба беше призната в края на 2014 година по самодейност на ГЕИРБ откакто в продължение на година лотариите бяха " изпуснати " от законодателството и въобще не са плащали такси.

В последните дни политици си разменят обвинявания кой е отговорен за пропуща, признат в края на 2013 година, който, по думите на водача на НФСБ Валери Симеонов " е ощетил държавния бюджет през 2014 година и от неплащането на такси тогава е тръгнал възходът на
лотариите, проведени от сдружения на Божков ".

Преди ден Симеонов уточни депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев за вносител на текста, в който думата "
лотария " е изпусната. Цонев на собствен ред трансферира отговорността за авторството на Кадиев. Днес Кадиев удостовери, че фактически е вносител на текста, признат в края на 2013 година, а пропускането на думата " лотария " станало несъзнателно при изреждането на десетина хазартни игри в текста и поради многото промени, направени в последния миг при второто четене в пленарната зала.

Едновременно с това Кадиев акцентира, че другият вид - на Цонев, е бил в доста по-голяма изгода за уредниците на
хазартни игри и щял да ощети бюджета с 30 млн. лева, а неговата неточност - с едвам 500 хиляди за година. Той се оправда и с обстоятелството, че по време на тези диспути частната " Национална лотария " на Божков, която през днешния ден предлага в хиляди търговски обекти моментни игри с триене на талони, не е съществувала. Действали единствено " Спортният тотализатор " и " Еврофутбол ".

Кадиев сподели, че оттегленото последно предложение на Министерството на финансите за промяна въз основата на облагане на игрите в действителност е повтаряне на текста на Цонев от преди седем години.

Той съобщи, че още от времето, когато е бил зам.-министър, има подозрения, че Държавната комисия по
хазарта е " пробита " от корупция на разнообразни равнища в годините. Именно това е разрешило на сдружения, свързани с Божков, да " избират " по-благоприятен режим за заплащане на такси, макар че законът не давал право на избор. Това откри преди дни проварка на Държавната финансова ревизия, а прокуратурата стартира инспекция в Комисията по хазарта.

" Имало е чадър, в този момент чадърът пада по една или друга причина ", заключи Кадиев.

Той се разгласи напълно в поддръжка на законопроектана водача на НФСБ Валери Симеонов, който предлага въвеждането на държавен монопол върху
лотариите, които да се оферират само в лицензирани пунктове. Текстовете към този момент бяха признати от бюджетната комисия на първо четене. Ако лотариите станат държавни, методът, по който ще се таксуват, няма да има значение, добави той..

Самият Божков към този момент изрече съмнение, че се прави опит бизнесът му да бъде лишен в интерес на различен състезател. Пред Българска национална телевизия през днешния ден водачът на " Атака " Волен Сидеров пък допусна, че Симеонов желае да уреди собствен състудент отпред на комисията по
хазарта.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сблъсъкът за
хазарта (48)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР