Версиите за произхода на Луната са доста разнообразни – от

...
Версиите за произхода на Луната са доста разнообразни – от
Коментари Харесай

Как се е появила Луната?

Версиите за произхода на Луната са много разнородни – от научни хипотези до фантастични хрумвания. И въпреки всичко доста от тях са аргументирани съществено, по тази причина заслужават внимание.

Според компютърно моделиране, от динамична позиция подобен сюжет е изпълним. Но по тази версия няма единогласие. Учените разграничават три нейни разновидността.

  1. Чуждо тяло

Според тази доктрина луната е отломка от галактически обект, сблъскал се преди повече от 4 милиарда години със Земята. И учените даже посочват този обект – планетата Тея, която съгласно някои догатки е била с размерите на Марс.

В резултат на мощния удар галактическото тяло се е трансформирало в голям облак отпадък, който се озовал на земна орбита и с времето се е формирал в сателит. Тази догадка, издигната от две групи американски учени, сполучливо обяснявала недостига на желязо на Луната за разлика от нашата планета и някои динамични характерности на системата Земя–Луна.

Но в нея има едва място. Химичен разбор е открил еднаквост на състава на лунните и земните породи.

  1. Фрагмент от Земята

Според тази версия при конфликт с другото небесно тяло протоземята е отделила вещество, от което се е образувала Луната. Именно по този начин, съгласно учените от Харвардския университет, може да се изясни сходния химичен състав на Земята и нейния сателит.

  1. Две в едно

Тази догадка добавя предходната, само че в нея се твърди, че вследствие на пагубния конфликт част от масата на земната материя и ударника се е образувало едно вещество, изхвърлено в разтопен тип на околоземна орбита. Този материал основал Луната. В тази интерпретация конфликтът се е случил преди образуването на земното ядро, което и изяснява ниското наличие на желязо в лунния грунт.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР