Вероятността сегашните ваксини за коронавирус да не действат въобще при

...
Вероятността сегашните ваксини за коронавирус да не действат въобще при
Коментари Харесай

Експерти и медици: Без предварителна паника от Омикрон, ваксините ще действат

" Вероятността сегашните ваксини за ковид да не работят изобщо при разновидността " Омикрон " е доста дребна. Може да работят по-слабо ", предвижда по бТВ проф. Тодор Кантарджиев във връзка настъпващата суматоха в света около новия вид на коронавруса от Южна Африка. Все отново той прикани да не се плашат хората.

По думите му Европейска комисия е подписала контракт с " Пфайзер ", че в случай че се появи рискова разновидност на вируса, производителят е подготвен за 100 дни да обезпечи приспособена ваксина.

" Омикрон " беше избран като вид, пораждащ безпокойствие, заради няколко аргументи. Първо, дали се популяризира по-бързо от останалите варианти; второ - дали го хващат актуалните тестове; трето - дали е кадърен на имунологично бягство. Мен третата причина най-вече плаши. И четвърто - да не предизвиква по-тежко заболяване ", сподели Кантарджиев.

" Мерките би трябвало да се затегнат. Трябва да имаме една подготвеност да се изследват повече хора и доста значимо - да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора ", счита професорът.

Кантарджиев споделя тезата, че е допустимо този вид да е зародил при болен от ХИВ/СПИН пациент, който се е заразил с ковид.

" Ако човек е със ХИВ и приема медикаментите си, кара вируса леко, само че по-продължително време ", изясни той.

Кантарджиев е безапелационен, че когато в болница бъде признат пациент с тежко заболяване от ковид, който твърди че е имунизиран, би трябвало да се изследват кръвни проби, с цел да се потвърди дали това в действителност е по този начин или става въпрос за подправена имунизация.

" По този метод с антителата хванахме преди четири години сътрудници, които не са ваксинирали деца за морбили. Нека повече нямаме такива сътрудници ", сподели Кантарджиев.

С приближаването на " Омикрон " към България Кантарджиев посъветва хората, които към момента не са се ваксинирали, да го създадат, а тези над 65 години и със слаба имунна система - да си слагат и бустерна доза.

Според епидемиолога от Лондон доктор Петър Марков всичко, което знаем досега за новия вид на ковид, са единствено догатки. Освен това той предвижда тъкмо противоположното на всеобщото мнение досега - че новият вид ще бъде по-малко инфектиран.

" Всичко, което знаем досега, е в областта на хипотетичното. Новият вид има доста висок брой разновидности, както в региона на шипчестия протеин, по този начин и другаде, които са необикновени. Знаем, че той много бързо нараства като дял от броя на новоинфектираните във всички провинции на Южна Африка и се открива към този момент и в доста страни ", разяснява той по Нова телевизия.

Няма данни за разлика в протичането на новия вид на COVID-19 - Омикрон, сподели още доктор Марков.

Според медика обаче евентуално Омикрон ще бъде малко по-заразен.

" Може би ще има някаква дарба да презаразява. Не чакам чак такова огромно понижаване на отбраната против него ", добави доктор Марков.

По думите му РНК имунизациите могат да бъдат по-бързо приспособени. Подчерта, че досега няма данни, че вирусът съумява да преодолее в основна степен отбраните от имунизацията и тези на естествения имунитет.

" Ако не записваме новия вид на COVID-19 у нас до Никулден, няма да имаме проблеми до Нова година ", пък е прогнозата на математика проф. Николай Витанов.

" Много авансово се наплашихме от разновидността Омикрон. Ако не записваме случаи на този вариант у нас до Никулден, няма да имаме особени проблеми с него до Нова година. Проблеми с Омикрон у нас ще имаме вероятно следващата година ", сподели проф. Николай Витанов в студиото на Нова телевизия. " Този вид би трябвало да се бори към 3 седмици, с цел да измести настоящия ", изясни той.

По думите му, в случай че в дадена област има внезапно повишаване на случаите, това би било знак, че в нея е допустимо да има случаи на новия вид на COVID-19.

" Очаква ни пета вълна. Ако се окаже, че Омикрон е три пъти по-заразен, нарастването на случаите няма да е по три, тъй като имунизацията върви, тъй че ще е по-малко ", добави той.

Математикът предвижда, че умрелите с COVID-19 до края на годината ще са общо 30 000.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР