Вероятността индийският спускаем апарат да се събуди след студена лунна

...
Вероятността индийският спускаем апарат да се събуди след студена лунна
Коментари Харесай

Индийският лунен апарат Chandrayaan 3 вероятно е изгубен завинаги

Вероятността индийският спускаем уред да се разсъни след студена лунна нощ понижава с всеки минал час, споделиха учени от Индия пред BBC.

Космическият транспортен съд Chandrayaan-3 сполучливо кацна покрай южния полюс на Луната на 23 август, което направи Индия четвъртата страна в света, която сполучливо кацна на Луната, след Русия, Съединени американски щати и Китай.

През идващите две седмици задачата Chandrayaan 3 организира проучвания на Луната. 

Марсоходът Pragyan беше оборудван с камера, която създаваше триизмерни карти на лунната повърхнина. 

С помощта на модула Vikram бяха осъществени измервания на лунното гравитационно поле. В региона на кацане на Чандраян-3 бяха открити сяра и огромни количества желязо, калций и алуминий в лунната почва, доказано е съществуването на вода, получени са нови данни за лунната топография и първите измервания на лунното гравитационно поле бяха направени.

Марсоходът Pragyan беше подложен в режим на заспиване на 2 септември, когато всичките му принадлежности бяха изключени. 

Два дни по-късно спускаемият модул Vikram последва образеца. 

Мисията реализира главните си цели, само че ISRO се надяваше, че и двата галактически кораба ще могат да оцелеят в студената лунна нощ, батериите ще бъдат заредени и модулите ще работят още веднъж, когато лунното слънце изгрее. 

Денят и нощта на Луната не престават малко повече от 14 земни дни. Космическата организация ISRO сподели в петък (22 септември), че се е пробвала да се свърже със спускаемия модул и марсохода след началото на новия лунен ден, само че не е получила никакви сигнали.

В понеделник (25 септември) инженерите направиха още един опит да разсънят спускаемия модул и марсохода, само че не получиха отговор.

„ Има доста съставни елементи в кораба, които може да не устоят на ниските температури на Луната “, сподели представител на ISRO, добавяйки, че температурите покрай южния полюс на Луната падат до -200 до -250°C през нощта.

 „ Ако предавателят на спътника не се включи, няма да има връзка. Трябва да ни каже, че е жив. Дори всички други подсистеми да работят, не можем да знаем това “, добави той.

„ Вероятността да се разсъни последователно понижава с всеки минал час, само че ние ще продължим напъните си да възстановим връзката. Ако най-лошите ни страхове се осъществен, че Викрам и Прагян не се разсънят, те ще останат на Луната като лунни пратеници на Индия “, сподели представител на ISRO пред BBC.

Chandrayaan 3 е вторият опит на Индия да кацне на Луната. Предшественикът на задачата, Chandrayaan 2, се разруши през 2019 година заради софтуерен проблем.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР