Вероятността да сте попаднали на няколко лоши ябълки“ сред колегите

...
Вероятността да сте попаднали на няколко лоши ябълки“ сред колегите
Коментари Харесай

Пазете се от тях!

Вероятността да сте попаднали на няколко „ неприятни ябълки “ измежду сътрудниците ви в офиса е доста огромна.

Има няколко вида токсични чиновници, които могат да саботират триумфа ви на работното място и да въздействат отрицателно на показване на вашия екип, а оттова и на компанията като цяло. Ето пет, които би трябвало да избягвате непременно, в случай че желаете да запазите разсъдъка си.

Вечно отлагащият

На всички ни се случва под една или друга форма да отлагаме важни(или недотам значими) задания за по-късен интервал от време. Проучванията обаче демонстрират, че „ серийните отлагачи “, в случай че може да ги назовем по този метод, залъгват себе си с подправени обещания, че ще свършат работата по-късно, като по този метод отбягват поемането на отговорност. Наблюдавайте деликатно за ваши сътрудници, които не правят работата си и съзнателно я отсрочват във времето.

Кавгаджията

Агресивните чиновници са привикнали да употребяват завоалирани закани и даже непосредствено да тормозят сътрудниците си, с цел да получават това, което желаят. В своята книга „ The No-Asshole Rule " професорът от Станфордския университет Робърт Сътън споделя, че продуктивността на един екип понижава с до 40%, когато в тях се помести конфликтна персона. Освен че непрекъснато разсеяни, чиновниците, които стават обект на тормоз от сходни токсични персони, изпитват липса на мотивация и стартират да се съмняват в задачата на компанията, за която работят.

Клюкарът

Разпространението на клюки и мълви е нещо, което мъчно може да бъде изкоренен изцяло от офиса, само че има хора, които са „ професионални клюкари “. Именно те могат да нанесат съществени вреди върху репутацията на совите сътрудници, екипи, ръководители и даже на компанията, за която работят. Внимавайте за групи от недоволни чиновници, които изливат гнева си под формата на клюкарствуване зад тила на останалите.

Всезнайкото

Независимо дали става въпрос за „ лекция “ по отношение на политическата обстановка в страната, или проповядване на съответни визии и разбирания за света, които нямат нищо общо с вашата работа, всезнайковците могат да бъдат извънредно дразнещи и натоварващи. Общото сред всички тях е високата им самонадеяност и наклонността да подценяват всички останали. Те считат че знаят повече и могат повече от своите сътрудници, даже когато става въпрос за експерти в сфера, от която те действително си нямат разбиране.

Мачото

Ако се питате за какво токсичното водачество към момента се толерира, изследванията дават отговор в няколко думички – „ просвета на сравняване на мъжеството “. Изследователите откриват, че този вид фирмена просвета предизвиква  поведението, при което „ спечелилият взима всичко “. В тези случаи ценени са тези хора, които могат да бъдат разказани като нападателни, безмилостни и безскрупулни. В резултат на естественият ни блян да се издигаме в работата, този вид фирмена просвета предизвиква обществото да основава „ преобладаващи, строги и нарушаващи разпоредбите “ мъже. Те от своя страна учредителен безпорядък, белязан от хипер-конкурентност, при която чиновниците загърбват изцяло съдействието и съпричасността за сметка на персоналните триумфи.

.............

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР