Вероятността бъдещият председател на Европейската централна банка да се казва

...
Вероятността бъдещият председател на Европейската централна банка да се казва
Коментари Харесай

Германец може да оглави ЕЦБ след днешния избор в ръководството на банката

Вероятността бъдещият ръководител на Европейската централна банка да се споделя Йенс Вайдман се усили в понеделник откакто финансовите министри от еврозоната гласоподаваха испанският министър на стопанската система Луис де Гиндос да стане зам.-председател на ЕЦБ.

Испания не е получавала висок пост в централната банка на еврото от 2012 година насам и смяната стана допустима след отдръпването на ирландския съперник за правоприемник на Витор Констансио. До гласуването за правоприемник на Марио Драги има още доста месеци, само че се счита, че в комбинациите какъв да е той водещата логичност е щом заместникът е от Южна Европа, ръководителят да е от Северна Европа.

Името на шефа на немската централна банка Вайдман се разяснява от известно време като все по-сигурен краен резултат. Но той също по този начин тормози някои страни от еврозоната с желанието си да води по-твърда политика и да ограничи и спре извънредно демократичната парична политика, водена от ЕЦБ след експлоадирането на финансовата рецесия преди 10 години.

Де Гиндос разгласи, че до няколко дни ще подаде оставка от министерския пост в Мадрид преди формалното гласоподаване от водачите на Европейски Съюз на 22-23 март и заемането на новия пост през май. Той отвърна с заричане, че ще брани независимостта на ЕЦБ след въпроси дали е удачно да се избира за върховен шеф човек, който заема политически пост в страната си.

Филип Лейн, шефът на ирландската централна банка, се отдръпна, а финансовият министър Паскал Донахю сподели, че Дъблин счита, че изборът на толкоз значим пост не трябва да е източник на различия, а би трябвало да е симовл на консенсус. Икономическата комисия на Европейския парламент съобщи предходната седмица в консултативно мнение, че по нейна прецента ирландецът Лейн е по-добрият избор.

Ирландия в никакъв случай не е имала собствен предтавител в управлението на ЕЦБ, само че в този момент Лейн е считан за съвсем сигурен нов основен икономист на банката, когато следващата година изтече мандатът на Петер Прят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР