Вероятно заради работата си по приемането на антикорупционния закон преди

...
Вероятно заради работата си по приемането на антикорупционния закон преди
Коментари Харесай

Депутатите забравиха да удължат защитата за придобиване по давност на държавни и общински имоти

Вероятно поради работата си по приемането на антикорупционния закон преди коледните празници, депутатите са не запомнили да удължат мораториума за прекъсване на отминалостта за придобиване на парцели частна държавна и общинска благосъстоятелност. Досега този период е удължаван няколко пъти, като последно това се случва през 2014 година за период от три години и важи до 31 декември 2017 година.

От уеб страницата на Народното събрание оказва се, че на 22 декември предходната година е импортиран план на Министерски съвет за изменение на закона за собствеността, който планува следващото удължение със период до 31 декември 2022 година - т.е. за пет години.

Внесеният план обаче не е гласуван от депутатите, като това напрактика е било невероятно предвид на това, че 22 декември е бил петък. А последното съвещание на Народното събрание за годината беше на 21 декември.

Не е и известно по какъв начин ще действат народните представители оттук насетне.

Те се връщат на работа на 11-ти януари и все още наподобява, че ще гласоподават изменението с противоположна мощ. Което не е възможно. " Дневник " не съумя да открие народни представители от правната комисия на Народното събрание, която е водеща по законопроекта, с цел да разясняват какво ще се случи. И в претекстовете към изменението, е посочено, че негласуването му в период

" би довело до придобиването на парцели – държавна и общинска благосъстоятелност, от трети лица на съображение давностно притежание. "

Т.е. от 31 декември до 11-ти януари или датата, в която народните представители ще решат да се занимаят с проблема, отминалостта за придобиване на частна държавна и общинска благосъстоятелност тече. И всеки може да отиде при нотариус със очевидци и да придобие парцел, който добросъвестно е владял 10 години, който е частна държавна или общинска благосъстоятелност.

Близо 20 години парцелите не могат да бъдат разказани

Първият гласуван мораториум е през 2006 година, когато малко преди да изтекат 10 години (въведена през 1996 година опция да придобиеш парцел частна държавна и общинска благосъстоятелност по десетгодишна давност) - оказва се, че страната не е била подготвена с актуване и разказване на парцелите си. От тогава мораториуъмът е бил удължаван няколко пъти.

Последно това се случва през декември 2014 година. Мотивите на ръководещите от втория кабинет на Бойко Борисов са че, " удължаването на периода е належащо заради към момента неприключилия развой по първичното актуване на парцелите – държавна и общинска благосъстоятелност.

" Налице са непреодолими справедливи усложнения за цялостното обгръщане на парцелите на територията на доста области заради липса на финансови средства, задоволителен административен потенциал и нужната информация за идентифицирането на парцелите по настоящите все още карта на възобновената благосъстоятелност ", оказва се от претекстовете към плана, импортиран от Министерски съвет и подписан от вицепремиера Томислав Дончев.

Причина за следващото удължение на периода е и фактът, че кадастралните регистри не са подготвени и когато това се случи, регионалните шефове и кметовете ще могат да извлекат информация за парцелите, за които в другите регистри липсват документи за благосъстоятелност.

При разискването на удължаването на периода в парламентарната правна комисия на 16 декември 2014 година, (видно от стенограмата) тогавашният заместник-регионален министър, а в този момент и министър Николай Нанков изяснява, че препоръчаният тригодишен период е привързан главно с приемането на кадастралната карта.

" Именно това е бил и нашият претекст. Тъй като цялостният развой по обгръщане на всички парцели е обвързвано с два съществени фактора: липса на потенциал и на запас на общинските регионални администрации, главно финансов, че не решаваме казуса с препоръчаните текстове. Но вторият главен проблем считам, че ще го решим. Аз мога да поема някои задължения от министерството в тази тенденция, точно липса на идентификация на парцелите...Така че приемането на кадастралната карта е един от извънредно значимите моменти, в които ще се разпознават един път частните парцели, на второ място, тези парцели, които все още не са актувани, а имат всички нормативни предпоставки да бъдат актувани като общински, в случай че имат темперамент, респективно на общинска благосъстоятелност, и на държавни такива ", изяснява Нанков. Той прецизира, че към оня миг 20% от територията на страната е включена в кадастрална карта.

На съвещанието, депутатите тогава вземат решение с изключение на да удължат периода с още три години и Министерски съвет до 30 юни 2015 година да показва пред Народното събрание " проект за деяние, съдържащ всички нужни ограничения, които следва да бъдат подхванати от съответните държавни и локални органи на власт с оглед спазването на горепосочения период. "

Кадастрална карта през 2023 година, в случай че има финансиране

В претекстовете на новия импортиран законопроект от края на декември 2017 година, подписан от премиера Бойко Борисов, с който се предлага ново удължение със период от пет години, посочената водеща цел на изменението е - " отбраната на държавния и публичен интерес в оптималната степен ".

От тях оказва се, че макар че са подхванати ограничения, разказани в държавен проект, " се постанова изводът, че дейностите не престават да се правят, само че не са налице условия за приключването им в границите на инструкции период до 30 ноември 2017 година, надлежно до 31 декември 2017 г ".

Необходимо е ново удължение поради " нуждата от окончателното завършване на процеса по определяне, вписване и актуване на парцелите от страна на страната и органите на локалното самоуправление... и предвид на ефикасното ръководство и използването на парцелите и реализирането на непрекъснат надзор в тази тенденция ", оказва се още от претекстовете.

Отново като главен проблем е посочен неналичието на кадастрална карта и кадастрални регистри за цялата страна,
" Съгласно показаната от Агенцията по геодезия, картография и кадастър информация, настояща към декември 2016 година, цялостното покритие на територията на страната с кадастрални карти и кадастрални регистри се чака да завърши до края на 2023 година при обезпечено финансиране ", написа още в законопроекта.

В него се цитира позицията на всички регионални шефове, съгласно които " държавните парцели към момента не са предпазени и опцията да бъде добита благосъстоятелност на трети лица върху тях би засегнала значително най-много публичния интерес предвид на обществената функционалност и значимостта, която има немалка част от тези парцели ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР