Вероятно всички си спомнят опитите на главния прокурор Иван Гешев

...
Коментари Харесай

Ковид искри прехвърчаха между прокуратурата и здравното министерство

Вероятно всички си спомнят опитите на основния прокурор Иван Гешев от началото на предходната година да яхне коронавирус рецесията, когато той привикваше в кабинета си началника на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, вихреха се в последна сметка останали без никакъв резултат инспекции за далавера на пазара на коронавирус артикули, настояваше за затварянето на градове и за въвеждане на съвсем военно състояние.

Единственият резултат, който създадоха тези интензивности, беше обвиняването против ръководителя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, че със свои изявленията е всяла суматоха за сякаш фиктивен дефицит на медикаменти. Сербезова беше оправдана на две инстанции, а самата прокуратура през ноември предходната година даже накара тогавашния здравен министър Костадин Ангелов да прави инспекция дали има дефицит на медикаменти.

Сега прокуратурата още веднъж демонстрира интензивност - тя изпрати през вчерашния ден дълъг въпросник на служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров какво подхваща, с цел да ограничи разпространяването на COVID-19, по какъв начин покачва интереса към имунизацията, съблюдават ли се противоепидемичните ограничения, има ли задоволително медикаменти, ще се отварят ли учебните заведения и детските градини, по какъв начин ще работи националният проект, ще има ли стопански ограничения за бизнеса и ще се затварят ли компании.

Тъй като писмото е било получено първо от медиите, Кацаров също отговори обществено, като разказа в детайли какво прави министерството по всяко направление, а най-после акцентира в постскриптум към прокуратурата, че по Закона за правосъдната власт тя няма право да му задава тези въпроси.
Сблъсъкът на Кацаров с прокуратурата
Върховна административна прокуратура разгласи, че изисква информация поради възходящия брой инфектирани и поради множеството запитвания от жители, медици и учители към нея по коронавирус въпроси. По принцип до момента не е било известно жителите да насочат въпросите си за коронавирус ограниченията, имунизацията и дали децата ще вървят на учебно заведение тъкмо към държавното обвиняване. Прокурорите обаче не са длъжни да демонстрират обществено сигналите, които може и да са анонимни.

Въпросите на прокуратурата са стигнали първо до медиите, а по-късно до здравното министерство, като Стойчо Кацаров отбелязва в отговора си до основния прокурор Иван Гешев, че би предпочел кореспонденцията сред институциите да не се води посредством медиите, само че няма срещу, в случай че прокуратурата избира тази форма, която му разрешава да запознае освен прокуратурата, само че и обществото с дейностите на министерството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР