Вероятно всички си спомнят как лидерите на Има такъв народ

...
Вероятно всички си спомнят как лидерите на Има такъв народ
Коментари Харесай

Вместо ГЕРБ изчегъртаха държавата

Вероятно всички си спомнят по какъв начин водачите на " ИТН " (ИТН) се канеха да изчегъртат ГЕРБ и Бойко Борисов от " превзетата страна ". Как сладострастно използваха тази дума и посредством многократна приложимост я трансфораха в политически термин. Сега видяхме по какъв начин дружно с ГЕРБ, Движение за права и свободи и - забележете - " Възраждане ", гласоподаваха дружно против тези, с които се бяха заели да трансформират статуквото. Как, вместо да изчегъртат ГЕРБ, сътвориха условия за връщане на същото това статукво - и с това изчегъртаха страната, установи Едвин Сугарев в собствен коментар, оповестен в " ". Ето какво още написа той:

Силни думи, ще кажете? Не. Защото какво е да организираш прелом по време на война в сърцето на Европа - и война, която би могла всеки миг да ескалира в нуклеарен спор? Какво е да хвърлиш страната в тежка политическа рецесия с непредвидим излаз, когато и целият свят е в такава рецесия? Какво е да предизвикаш предварителни избори, след които още веднъж няма да има болшинство, способно да ръководи, и които могат да родят парламент, чието само достолепие е повишеният брой представители на една искрено фашистка партия (имам поради " Възраждане ", схваща се)? Какво е да блокираш милиарди евро от Плана за възобновяване и развиване, които няма по какъв начин да бъдат получени, в случай че няма парламент, който да гласоподава нужните за това закони? Какво е да хвърлиш България в безпорядък и да ожесточиш разделянето сред българите тъкмо когато хибридната война на Путин и неговите орди от тролове е в разгара си?

Няма по какъв начин да избегнем чувството за дежа вю. Винаги, когато страната ни има шансове да поеме по пътя на демокрацията и свободата, се намира някой, който да спретне подобен прелом и да ни върне в хаоса и произвола. Така беше с държавното управление на Филип Димитров, по този начин беше с държавното управление на Иван Костов, по този начин е и в този момент - с държавното управление на Кирил Петков. През 1992 година ролята на Има Такъв Народ беше изиграна от Движение за права и свободи - тогава Доган излезе от кабинета на Желю Желев с заричане за " депесарски шут " ; и тогава също бе разиграно интензивно мероприятие, обвързвано с Македония.

Пак тогава като генерална подготовка за вземането на властта от мафията беше проведено свалянето на ръководителя на Народно събрание Стефан Савов, а тогавашният президент се включи със своите " Боянски ливади " - почти по същия метод, по който и Румен Радев неодобрява днешния министър председател с приказки за неговата куриерска активност и с неистини за спряната правосъдна промяна и извършване на покупки на депутати в Народното събрание. При Иван Костов играта беше друга, с цел да предотвратят негов втори мандат, видни ченгета доведоха някогашния цар, който се оказа в епистоларни връзки с Путин, а за пощальон тогава беше употребен гротесковият основен прокурор Никола Филчев.

Днес Има Такъв Народ играе ролята на " сините мравки " от времето на Филип Димитров, пазарувани тогава на едро от " Мултигруп ". Маниерът, че даже и речникът са същите. Същият се обрисува и да бъде резултатът: държавно управление на мафията - тогава с мандат на Движение за права и свободи, само че подкрепено от Българска социалистическа партия, в този момент - артикул на новото болшинство, състоящо се от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и, с опрощение, " Възраждане ". Борците против статуквото един до друг със същото това статукво, дали своят вот дружно в първата фаза на преврата - при свалянето на Никола Минчев.

В цялата тази позната история обаче има и нещо необичайно, което заслужава да бъде коментирано. Новото болшинство се оформи безусловно за часове и предприе дейности за събаряне на държавното управление (при това с явна поддръжка от страна на президента) дотолкоз в съгласие, че това просто няма по какъв начин да бъде непринудено. Тези дейности допускат авансово договаряне и цел - като в тази ситуация тази цел е трагично друга от задачите на политическите субекти, участващи в заверата.

Вероятно сте забелязали, че незабавно откакто Слави Трифонов разигра своето шоу и ръководещата коалиция загуби болшинството си, никой не гореше от предпочитание да внася избор на съмнение - в действителност политическите субекти заявиха тъкмо противоположното. Бойко Борисов беше останал без ток и не знаеше какво става - допускам, че и президентството също, защото и Румен Радев се правеше на умряла лисица. Изведнъж ГЕРБ промени позицията си и внесе избор на съмнение, към който и се образува новото болшинство, а около нещастното чуване на министър Генчовска в Народното събрание беше открита и опция за генерална подготовка на този избор.

Големият въпрос е за какво. Извън " Възраждане " никой няма интерес от предварителни избори. Политическият интерес на ГЕРБ би трябвало да бъде този кабинет да продължи да ръководи, тъй като ръководството в интервал на цяла лавина от рецесии изтощава електорално Политическа партия. Движение за права и свободи би трябвало да се възползва от статуса си на съпротива, с цел да излезе от дългата изолираност, в която беше сложена от дълго време като токсична партия. Да не приказваме за Има Такъв Народ, които по-късно изменничество просто ще изчезнат като парламентарно показана партия. Защо тогава беше осъществен този прелом, откакто е ясно, че основаване на държавно управление от това болшинство със златния пръст на " Възраждане " ще бъде уродливо и трудно в същата степен, в която беше и държавното управление на Орешарски, а предварителните избори ще родят още по-раздробен и спорен парламент - и евентуално ще отключат пагубна за България серпантина от безплодни избори - при ръководството на служебни държавни управления, които от своя страна ще изядат и рейтинга на президента?

Както всекидневно, отговорите са повече от един. Най-важният обаче е геополитически: Путин се нуждае от пробив в страна от Европейски Съюз и НАТО. И защото във връзка с своята евроатлантическа взаимност България е на опашката, изборът му надлежно е съдбоносен. Затова у нас от месеци насам кипи небивала готовност на всичките налични пропутиновски сили, а хибридната война ескалира с армии от тролове, в което всеки може елементарно да се убеди, в случай че хвърли взор върху обществените мрежи. 1700 постинга след обява, обвързвана с Кирил Петков - това не е било в никакъв случай.

Пробивът е необходим на Путин по доста аргументи - с цел да вбие чеп в евроатлантическата общественост, само че и заради географското състояние на България. Една от задачите на войната в Украйна е Русия да владее Черно море, като за задачата би трябвало да бъде овладяно цялото украинско крайбрежие - в това число и Одеса. От тази позиция монтирането на марионетно държавно управление в България е стратегически значимо. Освен това Путин ще се опита рано или късно да дестабилизира Балканите, създавайки благодарение на Сърбия конфликтна зона в Босна и Херцеговина, по тази причина му би трябвало страна, която да не се пробва да пречи на прелитането на съветски самолети - примерно към Република Сръбска.

Другата причина е, че държавното управление на Кирил Попов действително пресече недокосвани до момента корупционни ползи. Отказът да бъде потърсен нов контракт с " Газпром " е един от тях. Както е добре известно, по съветските тръби, даже когато биват наричани турски и балкански, текат освен горива, тече и съветско въздействие, един от най-мощните принадлежности за което е точно корупцията. Овладяването на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево е различен подобен казус, отбиването на пътните компании от държавната хранилка - трети. И задкулисието прави каквото може. В случая смъква държавното управление и изчегъртва страната.

Този път обаче залогът е огромен и следствията ще бъдат страшни. България ще бъде хвърлена в безпорядък по време на война, в най-тежката и комплицирана обстановка от десетилетия насам. Като освен това задачата е промяна на геополитическите ни цели, налагане на референдум за участието ни в Европейски Съюз и НАТО, еволюционен завой към Евразия, превръщането на България в страна, сходна на Беларус, за което прочее си мечтаят някои от троловете. На някой да му се живее в такава страна? На мен изрично не.

Изходът? Изходът е един - всички на улицата! Въпреки фарисейското увещание на Румен Радев, че политическите проблеми трябвало да се вземат решение в Народното събрание и в институциите - явно самичък е не запомнил по какъв начин не доста от дълго време излезе на улицата и подвигна генералското си юмруче. Улицата реши казуса с Лукановата зима, с банковия фалит на България при Жан Виденов, с марионетното държавно управление на Орешарски, въртяно на пръста на един съумял млад мъж, със прикрито орташкото ръководство на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ще зачертае и мераците на днешното ново болшинство - стига, несъмнено, всички ние да желаяме това.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР