Вероятно ви се е случвало поне веднъж, наблюдавайки съвсем обикновени

...
Вероятно ви се е случвало поне веднъж, наблюдавайки съвсем обикновени
Коментари Харесай

Когато светът около нас заприлича на нещо друго

Вероятно ви се е случвало най-малко един път, наблюдавайки напълно елементарни неща в ежедневнието, да разпознаете в тях човешки лица.

Този занимателен феномен си има име – парейдолия. Това е психологично събитие, подбудено от неразбираемо, несигурно и неприятно различаване на обект (предимно образ). При промени на мозъчния център, който ръководи тази активност, способността за разграничаване на лица се нарушава. Тази дарба е била значима при развиването и социализацията на човешкия тип.

При парейдолическа заблуда детайли от плоска повърхнина (облаци, гънки на плат, заскрежено стъкло и т.н.) се възприемат като комплициран рисунък или изменчива, пластична картина, постоянно фантастична по наличие (тропическа джунгла, лица на хора, цветя, необикновени животни и т.н.). Парейдолията е симптом за развито въображение, а от време на време и за начален етап на остра неуравновесеност.

Според актуалните скептици това събитие изяснява доста от религиозните привиждания на светци, да вземем за пример облиците на Дева Мария, видени върху жилищни здания.

Лицето и каналите върху Марс са също образец за парейдолия. Гледани под различен ъгъл или при по-висока разграничителна дарба, изображенията се трансформира.

Без да губим вереме, да забележим тези невероятни фотоси на този любопитен феномен, който всеки един от нас е изпитвал в своя живот.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР