Вероятно вече знаете, че здравословното хранене е един от най-ефективните

...
Вероятно вече знаете, че здравословното хранене е един от най-ефективните
Коментари Харесай

Имате високо кръвно? Не пипайте тези храни

Вероятно към този момент знаете, че здравословното хранене е един от най-ефективните способи за справяне с хипертонията. Диетолози с повече опит съумяват да управляват кръвното на пациентите си единствено с редакция в менюто.

Важно е да се употребяват пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и нетлъсти белтъчни храни. Освен това би трябвало да се заобикалят храни и питиета с високо наличие на натрий – един от главните хранителни фактори, свързани с високото кръвно налягане.

Няколко групи подготвени храни държат състезание по наличие на натрий, ограничете ги, още повече че онколозите ги подозират и като фактори за няколко типа рак, измежду които на стомаха и дебелото черво.

Прекомерна сол има в модифицираното месо и саламите, сушените месни деликатеси; инстантни бульони и супи, сушени смеси от супи; индустриалните подправки (соев сос, кетчуп, дресинги за салата); пуканки, пържени и печени ядки, чипсове, снаксове; мариновани храни и млечни артикули в саламура.

Какво друго би трябвало да извършите, с цел да измененията диетата си? Избягвайте постоянно пиянство на спиртни питиета или огромни дози. Установено е, че дребни количества алкохол понякога намаляват кръвното налягане, само че прекомерното пиянство го покачва.

Приемането на повече от три общоприети питиета потвърдено покачва кръвното налягане, както и всекидневното пиянство.

Ограничете и газираните питиета. Повечето съдържат модифицирана захар и празни калории – нищо потребно като хранително вещество, само че пък високоенергийни. Напитките със захар са свързани с нараснал % на затлъстяване при хора от всички възрасти.

А хората с наднормено тегло или със затлъстяване са изложени на по-голям риск от високо кръвно налягане. Изчислено с оглед преобладаващия метод на живот на градското население, дамите би трябвало да лимитират добавената захар до 24 г дневно, а мъжете – до към 36 г дневно. В една супена лъжица се събират към 20 г захар.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР