Вероятно сте ставали свидетели на разгневени, амбициозни родители покрай тъчлинията,

...
Вероятно сте ставали свидетели на разгневени, амбициозни родители покрай тъчлинията,
Коментари Харесай

Без гневни родители на тъчлинията, или как Швеция се справя с проблема

Вероятно сте ставали очевидци на ядосани, амбициозни родители около тъчлинията, които крещят на децата си и основават ненужно напрежение по време на състезателен мач. Подобна панорама не е необикновена, само че до каква степен този метод стимулира младежите или пък има противоположен резултат и ги отблъсква от спорта...

Три шведски клуба - АИК, " Юргорден " и " Хамарби ", вземат решение да създадат изследване, с цел да ревизират до каква степен методът въздейства върху душeвността на децата. Резултатите демонстрират, че всяко трето дете е считало да се откаже от спорта поради " прекомерно изискващи родители ".

В проучването са взели присъединяване 1016 души, като 83% от тях декларират, че са виждали най-малко един път нервни родители да насочат гневни реплики по деца, съдии и треньори. Трите клуба в шведската Алсвенскан сплотяват сили, с цел да се оправят с казуса. Те оферират да бъде въведен устав за държание, който е ориентиран към родителите.

" Аз, като родител, ще направя всичко, което мога, с цел да поддържа детето ми, другите деца, личния състав на клуба, реферите и родителите в образованието и по време на мач - посредством позитивно присъединяване ", гласи правилникът.

Идеята е получила позитивен отзив в Швеция, като над 1600 родители са подкрепили идеята. Те са поискали да бъдат направени тениски с лозунга, с цел да може посланието да доближи до по-широка общност.

" Какво не е наред с хората? Това е първият въпрос, който си зададох, откакто видях резултатите от изследването. Какво не е наред с възрастните, които крещят на осемгодишното си дете или 14-годишния арбитър. Те са луди, това не е наред с тях ", съобщи шведският състезателен публицист Патрик Екуал.

Инициативата набира известност, като се чака всички клубове от шведската Алсвенскан да се включат. Английската футболна асоциация също е въвела сходен устав за държание, само че съгласно журналиста на " Гардиън " Маркъс Кристенсон той е надалеч от разпространение и съблюдаване.

" Футболът е пристрастеност. Той е наслада, горест и всички останали страсти. Футболът е най-красивото нещо, което може да съществува и по този начин би трябвало да остане. Нека всички дружно се уверим, че нашите деца изпитват наслада и всички останали страсти. Става въпрос за техните мемоари и прекарвания, а не за нашите ", разяснява тематиката футболистът на АИК Стефан Ишизаки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР