Вероятно сте попаднали на едно от последните дни. С доктор

...
Вероятно сте попаднали на едно от последните дни. С доктор
Коментари Харесай

Борисов и щабът дължат спешен отговор на д-р Вълков

Вероятно сте попаднали на едно от последните дни. С лекар Трифон Вълков, в " Лице в лице ". Д-р Вълков работи в Инфекциозна болница и е от тези лекари на първа линия, които лекуват пациентите с ковид. Ще кажа нещо, което феновете сигурно са забелязали: доктор Трифон Вълков е извънредно добре информиран човек във връзка с ковид. Някой може да се интересува от статистики, други от брифинги, само че ми се коства заслужено да се интересуваме доста съществено от думите на човек, който работи директно с пациенти. А ето какво сподели той.
Д-р Вълков сподели, че носенето на маските навън е неуместно. И изясни, че е неуместно, тъй като те освен защищават прекомерно малко, а тъй като и общоприетите хирургически маски, които се употребяват всеобщо, в случай че имат изобщо някаква изгода, отбраната им продължава един час. Оттам насетне е просто парцалче на устата и нищо повече: те са предопределени за еднократна и едночасова приложимост. А тези маски, уточни той, елементарният човек носи седмици и месеци наред, без да ги сменя. Възможно ли да си сменяте маската през час? Успех. 
Д-р Вълков сподели също, че заболелите с ковид сега са доста разнообразни от заболелите през март и април месец. Най-характерният образец е смяната в телесната температура. Докато при започване на епидемията болните от ковид са вдигали доста висока температура, то днешните са в множеството случаи със субфебрилна. Според Вълков коронавирусът е отслабен - това демонстрира неговият опит на доктор от предната линия. Казва ли се това от формалния щаб?
Лекарят от инфекциозна болница загатна и друго: че съществено заболелите от ковид е мощно евентуално да развият същите признаци, които да доведат до сериозни обстановки, в случай че се разболеят от грип. И добави, че сред коронавирусът и грипа има разлика и тя е в това, че първият не поразява децата и младите. Към това ще допълним още нещо: до момента в който в първите месеци на корона епидемията се цитираше смъртност от към 5 %, то днешната е към 1 %. Причината за този спад е математическа: колкото повече хора са тествани и повече случаи - разпознати, толкоз повече коефициентът на смъртност понижава, тъй като се извежда от по-голямо общо число. Как мислите - дали в идната половин година статистически този 1 % ще стартира да се раздробява още повече или ненадейно ще пораства отново към 5 %? А какво вършим в случай че по същия метод, по който вирусът от 5 % спадна на 1 %, с течение на времето докара до спад от 1 % на 0,2 % и са изравни с елементарния грип? Изглежда много евентуално. 
Д-р Вълков сложи под въпрос и самите PCR проби, допускайки, че не всеки положителен носи таман онази статистическа сигурност, с която се афишират бройките. Неговото мнение беше, че тест би трябвало да се прави единствено на оня, който има признаци. 
Щабът против ковид още в първите месеци обаче отхвърля да разяснява личните си критици. Изразените запаси бяха, че те няма по какъв начин да посветят такова внимание на доцент Мангъров или Антония Първанова, тъй като диалогът съгласно тях би бил неосъществим и би минал в нападки. Добре, дано е по този начин, дано предположем, че Мангъров е подривен детайл, толкоз прекомерно безапелационен в мнението си, че възможен спор с него наподобява по начало превдварително решен към полюсно разделяне. Но доктор Трифон Вълков е просто един млад доктор, който работи с пациентите очи в очи и споделя неща, които щабът не споделя. И с цел да има изобщо някаква политическа представителност на формалния щаб, то той би трябвало да отговори на думите му.  
И тук стигаме до най-важното. Вълков сподели, че в действителност най-големият проблем е не, че нямаме респиратори, а че няма кой да ги включи. И че младите лекари нямат никакъв тласък да се занимават с тази специалност. Тук историята е доста дълга, само че ще се опитаме да я опишем в резюме. А в резюме звучи по този начин:  
Техните заплати са в шкафчетата на други. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР