Вероятно сте чували за нарицателната за вид финансова пирамида схема

...
Вероятно сте чували за нарицателната за вид финансова пирамида схема
Коментари Харесай

Предприемачите, които се движат по ръба на закона, но го правят за добро

Вероятно сте чували за нарицателната за тип финансова пирамида " скица на Понци ". В началото на 20 век италианският финансист Чарлз Понци основава въпросната скица, посредством която нелегално печели пари, мамейки едни вложители за сметка на други. Това, което не доста хора знаят обаче е, че през днешния ден делото на Понци все по-често е давано като образец за предприемачество.
 Снимка 595021
Професор Николаус Франке е началник на Института по предприемачество към Виенския стопански университет (). Пред Money.bg той показа мнението на огромна част от международните икономисти и финансисти, а точно, че " предизвикателните времена може да са нови благоприятни условия за развиване и триумф ".
 Президентът на Световната банка назова криптовалутите
Президентът на Световната банка назова криптовалутите " Понци скица "

Ким обаче споделя, че блокчейн технологията има място в днешния свят

Според австрийския професор, който се занимава интензивно и с предприемачество, " неприятните времена са добре пристигнали за по-добрите и изобретателни бизнесмени ".

По ръба на закона

Когато салдото на търсене и предложение бива нарушен, светът се нуждае неистово от нови артикули и услуги. Това си пролича изключително мощно по време на пандемията.

В такива времена нововъведенията и изобретателността на хората от бизнеса са изключително значими. Именно смутните времена постоянно водят и до това доста бизнесмени да се движат по ръба на закона, вярвайки, че го вършат за всеобщото богатство.

" И това не постоянно е неприятно. Има разлика, сред морал и правомерност. Първият вид предприемачество е точно легалният и моралният, който е и най-добре прочут. В тази рубрика на " положителното " предприемачество хората постоянно поставят Илон Мъск и Джеф Безос. Другият вид предприемачество е незаконен, само че също може да бъде честен ", споделя ни професор Франке.
 Uber си отдъхна: продължава активност в Лондон
Uber си отдъхна: продължава активност в Лондон

Компанията още веднъж бе застрашена да остане без лиценз

" Не всички закони, правила и правила имат логичност, по тази причина бизнесмените постоянно ги слагат под въпрос. И в действителност постоянно те го вършат с положителни подбуди. И да, нарушават нормите, само че го вършат по метод, който е одобряван за честен ", добавя предприемачът.

Примерът на Uber

Ето и някои образци. Законите в Съединени американски щати са извънредно строги по отношение на споделените пътувания. Впрочем, същото важи и за България. Платформата за Uber обаче намира " заобиколния път ".

" От Uber демонстрираха креативност в заобикалянето на законите, които пречат на бизнеса - те споделиха, че не са транспортна компания, а софтуерна ", дава образец професорът.

Същото се отнася и за платформата за отдаване на жилища за кратковременен наем Airbnb, която преди няколко години провокира огромно внимание у нас, а българският парламент се опитваше да ги спре. Не съумя.Не съумя да ограничи и така наречен " споделени пътувания ".

Какъв е изводът ли? Съмнението в логиката зад законите и до каква степен може да бъде заобиколена, без да се прекрачва избрана граница е това, което разграничава по-добрите бизнесмени от другите.
 Национална агенция за приходите търси налозите върху 14 милиона доходи от наемодатели в Airbnb, чака данните и от Booking.com
Давате парцел чартърен в Airbnb или Booking.com? Национална агенция за приходите ще ви потърси скоро

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР