Вероятно сте чували термина криза на идентичността и имате доста

...
Вероятно сте чували термина криза на идентичността и имате доста
Коментари Харесай

Защо изпитваме криза на идентичността?

Вероятно сте чували термина " рецесия на идентичността " и имате много добра визия какво значи. Но от кое място идва тази концепция? Защо хората изпитват този тип личностна рецесия? Ограничена ли е тя само до тийнейджърските години?

Концепцията произлиза от работата на психолога Ерик Ериксън, който има вяра, че образуването на его-идентичността е едно от най-важните неща в живота на индивида. Всички знаем, че образуването на възприятие за еднаквост е значима част от юношеството, само че Ериксън не има вяра, че образуването и растежа й са лимитирани единствено до юношеството. Според него идентичността е нещо, което се променя и пораства през целия живот, защото хората се сблъскват с нови провокации и се оправят с разнообразни прекарвания.

Какво е рецесия на идентичността?

Не сте сигурни за ролята си в живота? Чувствате ли се като че ли не познавате " същинското си Аз "? Ако сте дали отговор с " да " на предходните въпроси, може да минавате през рецесия на идентичността. Теоретикът Ерик Ериксън вкарва термина. Той има вяра, че кризата на идентичността е един от най-важните спорове, с които хората се сблъскват в развиването си.

Според Ериксън рецесията е време на натоварен разбор и проучване на разнообразни способи да погледнем на себе си.

Интересът му към идентичността стартира в детството. Израснал в еврейско семейство, Ериксън доста наподобява на скандинавец. Ето за какво постоянно се усеща непознат и на двете общности. Неговите по-късни изследвания на културния живот в Северна Калифорния и Южна Дакота оказват помощ за образуването на концепциите му за развиването и рецесията на идентичността.

Ериксън разказва идентичността като:

"... субективно възприятие, както и наблюдаемо качество на самотъждественост и непрекъснатост, съчетани с религия в самотъждествеността и непрекъснатостта на някакъв споделен облик за света. Като качество на неволен живот, това може да бъде изключително явно при младежа, който намира себе си, откривайки своето общество. В него виждаме неповторима унификация на това, което е необратимо обещано — формата на тялото и темперамента, гения и уязвимостта, ранните модели и добити идеали — и опциите за избор, наличните полезности, ментори, другарства и първи срещи със сексуалността. " (Erikson, 1970)

Изследване на идентичността

В стадиите на психосоциалното развиване на Ериксън появяването на рецесия на идентичността настава през юношеството, по време на което се следи комплициране сред идентичността и функциите.

Изследователят Джеймс Марсия (1966, 1976, 1980) уголемява първичната доктрина на Ериксън. Според Марсия и неговите сътрудници, салдото сред идентичността и объркването се крие в ангажирането с еднаквост. Марсия също създава способ за премерване на идентичността, както и четири разнообразни нейни статуса. Този способ преглежда три разнообразни области на деяние: професионална роля, вярвания, полезности и половост.

Статуси на еднаквост

Постигането на еднаквост се случва, когато обещано лице е минало през изследване на разнообразни идентичности и е поело ангажимент към една от тях.

  • Мораториумът е статус на човек, който интензивно взе участие в изследването на разнообразни идентичности, само че не е поел ангажимент.
  • Статус на забрана е, когато лицето е поело ангажимент, без да се пробва да изследва самоличността.
  • Дифузия на идентичността поражда, когато няма нито рецесия на идентичността, нито ангажимент.

Изследователите откриват, че тези, които имат мощен ангажимент към своята еднаквост, са склонни да бъдат по-щастливи и по-здрави от тези, които не са. Онези, които имат статут на дифузия на идентичността, са склонни да се усещат не на място в света и не преследват възприятие за еднаквост.

В днешния бързо изменящ се свят рецесиите на идентичността са по-често срещани, в сравнение с по времето на Ериксън. Тези спорове сигурно не са лимитирани до юношеството. Хората са склонни да ги претърпяват в разнообразни моменти през целия живот, изключително в случаи на огромна смяна, като нова работа, началото на нова връзка, бракоразвод или раждането на дете. Изследването на разнообразни аспекти от себе си в другите области на живота, в това число ролята ви на работа, в фамилията и в сантименталните взаимоотношения, може да помогне за укрепването на вашата персонална еднаквост.

Източник: Framar.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР