Вероятно сте чували, че 40-тата годишнина не се празнува и

...
Вероятно сте чували, че 40-тата годишнина не се празнува и
Коментари Харесай

Ето защо не се празнува 40-годишният рожден ден

Вероятно сте чували, че 40-тата годишнина не се чества и евентуално се питате " за какво? ". Причините идват още от дълбока античност и естествено са свързани с националните вярвания.

По-голяма част от хората през днешния ден са уверени, че в случай че честват 40-годишнината си, евентуално ще ги сполети неприятна орис. Освен това съгласно тях действителна заплаха има и за техните близки. Това поверие е отказало милиони по света от празненството.

В другите култури цифрата 40 има друго значение и тъкмо то обуславя пропускането на този празник, написа Actualno.com. В светото писание потопът е траял 40 години. Също толкоз време Моисей е водел през пустинята евреите.

Поверията по отношение на гибелта и раждането също са свързани с това число. 40 дни след гибелта се прави помен за мъртвия. Новороденото бебе не се демонстрира 40 дни пред непознати очи. Смъртта се мотае наоколо навръх 40-тия рожден ден ден, за това не би трябвало да се притегля вниманието ѝ с забава и свещички.

В Русия пък има вярване: в случай че отпразнуваш 40, няма да стигнеш до 50. Принципно там не харесват и цифрата 9 и родителите отбягват да честват на децата си този рожден ден.

В Средна и Източна Азия, цифрата 4 е считано за съдбовно. Според техните вярвания, 4-ката носи злощастие и гибел. В адресите и лечебните заведения в Азия, цифрата 4 постоянно се пропуща в номерацията и се счита за еквивалент на цифрата 13 в западната просвета. Дори огромен международен производител на телефони се преценява с тези обичаи и за азиатския пазар не слага на моделите 4 или 40. Има хора, които изричат мнение, че нашият ангел пазител ни напуща точно на 40-ия рожден ден. Оттук насетне към този момент би трябвало сами да се оправяме.

Наскоро стана ясно, че човешкият мозък приключва своето развиване на към 40 години. До скоро се смяташе, че това става в детството. Което значи, че до 40-ата си годишнина ще придобиваме познания, които би трябвало да използваме до края на живота си. В предишното животът е имал много по-кратка дълготрайност. Тогава 40 години са считани за една много преклонна възраст. Болестите зачестявали, тялото започвало бързо да старее, силата на организма отслабвала. Считало се е, че празнуването на тази годишнина, е призоваване към наближаващата напреднала възраст и гибел по-късно.

В началото схващането за този празник се е отнасяло само за мъжете, а за дамите възбраната е била 53-тия рожден ден. В днешни дни обаче дамите също отхвърлят тържествата за 40-тата годишнина. Разбира се, и тук мненията се разделят главно на две групи. По-суеверните твърдо отхвърлят да честват тази годишнина, с цел да не провокират ориста. Те считат, че мотиви за празненства има колкото щеш, с цел да поемат непотребен риск с ваучър по случай 40-годишнината. Но доста са и тези, съгласно които тези суеверия са безобразна нелепост и оказват въздействие единствено на тези, които им се поддават.

Психолозите обаче са изцяло безапелационни по този въпрос - в случай че у вас самите се прокрадва даже и капчица подозрение, най-добре ще постъпите, в случай че пропуснете празника.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР