Вероятно ще имаме по-малко бедни през 2020 година, коментира по

Вероятно ще имаме по-малко бедни през 2020 година, коментира по ...

Как се измерва бедността в България?.


Вероятно ще имаме по-малко бедни през 2020 година, коментира по Нова телевизия бившият социален министър Иван Нейков. Според него е така от статистическа гледна точка, след като има ръст на заплатите. За последната година статистиката дава увеличение на средната работна заплата с 12%.

„При положение, че задържим този праг на бедността, това означава, че хората под него ще бъдат по-малко, отколкото са били по-рано”, коментира Нейков.

Миналата седмица в телевизионно интервю социалният министър Бисер Петков заяви, че работещите бедни в България са близо 800 хиляди души. Още по тематаЛинията на бедност ще се определя по нова методика от 2020 г.

Според финансиста Владимир Каролев изчисленията на КНСБ, че всеки четвърти работещ е беден, са неверни, защото методиката на изчисление на синдиката е грешна. „Те го изчисляват неправилно. Според статистиката на Европейската статистическа служба през 2018 година работещите бедни във възрастовата група 18-64 години са 10,1% при 9,4% средно за ЕС. Ние сме малко повече, но не сме така, както казва КНСБ”, коментира Каролев.

Финансистът е категоричен, че реално бедните хора в България са много малко. Това са хора, които са на минимална пенсия и нямат семейства, които да ги подкрепят. Друга такава група са на хората с много ниска квалификация.

Икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика също смята, че единствената валидна методика в изследванията за линията на бедност е тази на Евростат.

Според изчисленията на Николов реалният брой на работещите бедни в България е 10% от всички заети или около 307 000 души, каза той по bTV.

„Проблем е, че КНСБ не публикува никъде своята методика“, смята Николов и отбелязва, че в изследването няма дефлатори или какви са ценовите разлики между София и провинцията. В България има две линии на бедност – едната е тази на НСИ, а другата е амдинистративно определена и основанията за нея са черна кутия, категоричен е Николов. 

„Ако някой твърди, че работещият беден трябва да получава доход малко под или около прага на бедност, това е цинизъм”, контрира профсъюзният представител Мика Зайкова, която е категорична, че в своите изследвания Институтът към КНСБ използва именно методиката на Евростат.

„Методиката за определяне на бедност не е една”, отбеляза Зайкова и посочи, че линията за бедност е основа за социалните трансфери, но те не трябва да бъдат включвани в нейното изчисление.

Икономистите Юлиан Войнов и Георги Вулджев коментираха темата на макрониво по Bulgaria ON AIR.

„Проблемът е, че производството спада с 5,6% на годишна база. Това е най-големият спад от 2013 година насам. България се влияе от факторите, които движат световната икономика - търговската война между САЩ и Китай, пониженото потребление на Китай, което се отразява пък много върху икономиката на Германия, която е основен търговски партньор на страната ни", посочи Юлиан Войнов.

Икономистът Георги Вулджев пък допълни, че каквото и да направи държавата, в краткосрочен план би било изключително трудно да се повлияе на всички тези процеси. „Това е една глобална тенденция. Върви се към рецесия, особено в Европа, тъй като в редица ключови страни се наблюдава забавяне на индустриалното производство и все по-слаб износ", каза още той.

Източник: investor.bg