Вероятно щамът Хонконг ще предизвика епидемията от грип тази година.

...
Вероятно щамът Хонконг ще предизвика епидемията от грип тази година.
Коментари Харесай

Щамът Хонконг вероятно ще предизвика грипната епидемия

Вероятно вариантът Хонконг ще провокира епидемията от грип тази година. Това разгласи доктор Ангел Кунчев, народен здравен съветник в ефира на БТВ.

Тази година ни нападат с изключение на Хонконг и още два варианта. Мичиган, който в последните 10 години замести Калифорния, довел до пандемия. Ямагата, който в вируси от групата „ Б” също може да се появи. Хонконг обаче е малко по-познат и към този момент сме се срещали с него, добави Кунчев. Това значи, че има насъбран прочут имунитет в хората.

"Ваксинираните против грип у нас са към 150 000, като се следи засилващ се интерес към имунизациите, съпоставено с предни години ".

Кунчев уточни, че в някои европейски страни обсегът на имунизациите е до 85% от хората в рисковите групи – деца и възрастни. По думите му може да се ваксинират и деца, които са на възраст 6 месеца. Той посочи, че би трябвало да се чете напътствието на имунизацията – има такива с детски дози, както и такива, при които се ползва половин стара доза. „ Ако признаците минат за 2-3 дни може да се приказва справяне с заболяването. Общо неразположение липсва при другите респираторни инфекции – усещаме се толкоз зле, че не може да станем от леглото”, разяснява той.

При чиста вирусна зараза, антибиотикът няма никакво място – той даже може да навреди. Само експерт може да реши дали има бактериална зараза, посочи Кунчев.При децата в случай че виждаме, че има обезводняване, детето няма сили и вкус, температурата е над 38 градуса и мъчно се повлиява, значи да търсим лекарска помощ. За момента няма точни данни за заболеваемостта поради празниците. В края на тази седмица се чакат съответни числа.

Според специалиста преди празничните дни заболеваемостта е 120 души на 10 000, а в Южна България има повече заболели.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР