Вероятно проекта на Стратегията за детето не беше достатъчно добре

...
Вероятно проекта на Стратегията за детето не беше достатъчно добре
Коментари Харесай

Бисер Петков: Има доста оперативни мерки, на които не им е мястото в Стратегията за детето

" Вероятно плана на Стратегията за детето не беше задоволително добре показан, с цел да се разсеят някои страхове и подозрения, които съгласно мен са неоснователни. " Това сподели общественият министър Бисер Петков в изявление за bTV.
По думите му най-неоснователни са страховете, че Стратегията има за цел да отнеме децата от техните биологични родители. Според Петков нито един нормативен документ няма такава цел, а се цели да се усъвършенства механизма за предварителна защита на изоставянето. 
Бисер Петков посочи, че през 2018 година са изоставени 1058 деца и те би трябвало да получат протекция.
" Мерките за протекция са написани и те се ползват, като първата от тях е детето да остане в фамилна среда, при близки или познати, или в приемно семейство, само че всичко това е краткотрайна мярка ", изясни още Петков.
Той напомни, че работата по Стратегията е спряна, защото не е срещнала публично утвърждение.
" Явно планът ще би трябвало да бъде съществено модифициран, с цел да отпаднат всички опасения и рецензии ", добави Петков и призна, че " има много оперативни ограничения, на които не им е мястото в такъм стратегически документ. Той добави, че оперативните ограничения би трябвало да слязат на по-ниско равнище, а Стратегията да дава обща тенденция за провеждането на държавната политика.
Петков увери, че Стратегията не омаловажава ролята на фамилията. 
Относно оставката на Румен Порожанов министърът разяснява, че не счита, че тя ще докара до земетресения в ръководството. 
Във връзка с новия метод за пресмятане на пенсиите Бисер Петков изясни, че хората ще имат опция да преизчислят сумите до ноември т.г., а в районните поделения на Национален осигурителен институт ще могат да създадат нужните информации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР