Вероятно през 2020 ще бъде последният спокоен за осигурителната ни

...
Вероятно през 2020 ще бъде последният спокоен за осигурителната ни
Коментари Харесай

Иван Нейков: Не се очаква промяна в стандарта на пенсионерите

Вероятно през 2020 ще бъде последният спокоен за осигурителната ни система бюджет. Това предвижда шефът на Балканския институт по обществена политика и някогашен отраслов министър Иван Нейков. Той предвещава задаващите се стопански компликации.

Нейков акцентира, че предстоящото нарастване на парите в бюджета с 6,6%, при изискване че се чака над 3% инфлация, е знак, че няма да има осезаема смяна в стандарта на хората, които разчитат единствено на пенсия.

" Затова ще има разминаване в гледните точки на основателите на бюджета и на потребителите на бюджета ", счита Нейков.

Според някогашния обществен министър 2020-а наподобява по-добре спрямо 2019-а от позиция на финансовата непоклатимост на бюджета на Национален осигурителен институт и на НЗОК.

" За първи път за пенсии ще бъдат дадени над 10,5 милиарда лв., от които близо 40% ще дойдат от бюджета, а до момента сме имали 50-60% от бюджета. Това е добър знак за финансова непоклатимост ", сподели Нейков.

По думите му в бюджета за 2020-та не се дава отговор на два значими въпроса - за натрупалото се напрежение във връзка отварянето на ножицата сред старите и новите пенсии и за тавана на пенсиите.

" За хора, които имат идентичен принос към системата, единствено поради това, че са се пенсионирали преди 10 години, а другите - в този момент, има разлика в пенсиите доста осезаема, приказваме за разлика от над 200 лв. ", даде образец той.

Според Нейков методът на еднообразно увеличение на всички пенсии отваря повече ножицата. " А близо 30 000 души ще си споделят - за какво внасяхме своите осигуровки, за какво повярвахме на системата, откакто в този момент системата не е правилна към нас, като ни реже от пенсията поради прелюдия таван ", сподели някогашният обществен министър.

Той посочи, че " в обществената сфера, в случай че не направиш нещо в точния момент, в един миг ще си задължен да го направиш, само че ще ти коства доста скъпо ".

Според Нейков са пропуснати годините на постоянен растеж за превъзмогване на значимите проблеми. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР