Вероятно песните съществуват, откакто съществува човекът. По всяко време песента

...
Вероятно песните съществуват, откакто съществува човекът. По всяко време песента
Коментари Харесай

Най-старата песен в света

Вероятно песните съществуват, откогато съществува индивидът. По всяко време песента сближавала хората, вдъхновявала ги, давала им наслада, фантазии или топли мемоари. Ние знаем думите на песните, които са се пяли от нашите предшественици преди десетки или даже стотици години, само че когато става дума за хиляди години, са известни единствено няколко оживели антични гръцки текстове на песни от I-ви век преди новата епоха. Това е ситуацията до 1972 година, когато професорът по археология Анна  Килмър разчита надписите върху глинени плочки от XIV-ти век преди новата епоха.

Всичко почнало с обстоятелството, че през 1955 година, по време на разкопки на мястото на античния сирийски град Угарит, били открити плочки с надписи на хуритски език.

Хуритите са античен народ, живял в Северна Месопотамия от края на III-то хилядолетие преди Христа.

От 36-те открити плочки, единствено при една положението на повърхността й разрешило да се прочетат напълно всички знаци, изобразени върху нея. Изминали 17 години, с цел да се дешифрират хуритските знаци. Трудността идвала от това, че клинописът бил на хуритски език, само че с угаритски форма  и бил изработен в Хюрит, само че на угаритски акцент. Когато работата била завършена, археолозите били възнаградени с музикална нотация с текста на най-старата ария, известна на човечеството до през днешния ден.

Музикалната нотация е най-старият метод за записване на музика, употребявайки препинателни знаци. Ако се сложи препинателен знак, да вземем за пример над или под избрана дума, създателят на музиката може да покаже дали да се пее тази част с нараснал глас или назад – с намален глас.

Тази ария е молитва на една безплодна жена към богинята Никал и музиката към нея била изпълнена евентуално на лира или арфа. В допълнение някои фрагменти от тази ария могат да се извършват многогласно.

Откритата хуритска ария е в действителност неповторим пример на антична музика и дава на историците информация за културата на шумерската цивилизация, както и за еволюцията на музиката през вековете. След декодирането на хуритските записи са основани доста модерни тълкования на най-древната ария в света, като се вземат поради всички характерности на откритата музикална нотация, звучала преди съвсем три и половина хилядолетия.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР