Вероятно още от днес, ще се вземе решение за обявяване

...
Вероятно още от днес, ще се вземе решение за обявяване
Коментари Харесай

Пет области пред обявяване на епидемична обстановка

Вероятно още от през днешния ден, ще се вземе решение за оповестяване на епидемиологична конюнктура в Пловдив. Това сподели пред публицисти на брифинг пред Министерството на здравеопазването основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. 

Там към този момент учениците ще продължат да учат, защото процентът на отсъстващи не е доста висок, сред 10% и 14%,15% в другите учебни заведения, по сходство на обстановката в Габрово, изясни той, предава Българска телеграфна агенция.

Според доцент Кунчев обстановката се развива бързо и може да се стигне до решение за спиране на образователните занятия. По думите му районните щабове ще решат за това. 

Почти са реализирани епидемиологични стойности във Варна, Ямбол, София-област и Добрич, сподели още доцент Кунчев. Според него е доста евентуално и там да бъде оповестена епидемиологична конюнктура до края на седмицата. 

Данните за грипната зараза демонстрират, че тя се развива безусловно по типичен метод и съгласно упованията, означи доцент Кунчев. 

Той напомни, че към първите области, където е оповестена грипна зараза - Бургас, Шумен и Стара Загора, през днешния ден се включиха областите Ловеч, Пазарджик и Габрово. 

Доц. Кунчев сподели още, че няма да бъде удължена епидемиологичната конюнктура в Бургаска област, а учениците ще се върнат на учебно заведение.

По отношение на щамовия състав доцент Кунчев съобщи, че водещ е вариантът " Виктория ", който е 59 % от всички болни, следван от варианта " Дарвин " (около 30% от случаите). Около 10% откриваме случаи на грип вид „ Б “, добави доцент Кунчев.

По думите му в това време продължава, въпреки и в не висока степен, циркулацията на ковид. 

Доц. Кунчев означи, че няма напън върху здравната система. Той даде образец със София, където от над 250 детски кревати, едвам 60-70 са заети от деца с затруднения на грип. 

Попитан дали се плануват безвъзмездни проби за грип, той съобщи, че за момента не се плануват, защото би трябвало да има призната национална стратегия и одобрен бюджет за това. По думите му това няма по какъв начин да се случи за седмица – две.

На въпрос коя възрастова група е най-засегната от грипа, той съобщи, че няма такава, само че в рисковите групи попадат децата в ученическа и под ученическа възраст, както и възрастните над 65 година  

Следващата седмица съвсем половината от областите ще са в зараза, предвижда още доцент Ангел Кунчев. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР