Вероятно няма да бъдете изненадани ако ви кажа, че всеки

...
Вероятно няма да бъдете изненадани ако ви кажа, че всеки
Коментари Харесай

Бърнаут епидемията

Вероятно няма да бъдете сюрпризирани в случай че ви кажа, че всякога когато се организира някакво изследване за метода, по който се усещат работещите хора, резултатите постоянно демонстрират едно и също нещо. Хората са настина, но в действителност изтощени. Макар че фактът, че огромна част от нас страдат от бърнаут след две години на безпорядък в изискванията на пандемия, наподобява повече от явен, съответните аргументи за това ни положение на са толкоз добре осъзнати, споделя Дженифър Мос, създател на нова книга, озаглавена „ Бърнаут епидемията “.

Работодателите постоянно мислят, че битката с прегарянето опира до предлагането на повече време за отмора и по-привлекателни бонуси и привилегии на работно място. Мос обаче твърди, че „ прегарянето се дължи на комплицирана цялост от неприятни политики и практики на работното място, остарели институционални структури и систематични обществени проблеми, които ни мъчат от прекалено много време “.

С други думи, бърнаутът е комплициран развой. Ако желаеме да адресираме казуса дейно, то би трябвало да отделим повече време на главните проблеми, върху които се гради той. В книгата си Мос показва 6 от тях:

Прекомерно натоварване

Този фактор несъмнено не е изненада за никой. Прекомерното работно натоварване играе водеща роля при бърнаута. Според данни на Световната здравна организация прекомерно дългите работни часове водят до повече от половин милион смъртни случаи годишно. Решаването на този проблем е най-много в ръцете на работодателите, споделя Мос, като тя предлага фирмите да „ разпознават неприоритетните задания, с цел да могат чиновниците им да ръководят по-добре своето натоварване “, както и да оферират повече поддръжка на служащите под най-различни форми и да обмислят въвеждане на  четиридневна работна седмица.

Възприемана липса на надзор

„ Прочуванията демонстрират, че автономността на работното място е значима за благосъстоянието на чиновниците, както и че микромениджмънта има изключително демотивиращ резултат върху тях. Въпреки това доста работодатели прибягват до жанр на ръководство, при който следят под лупа всяко деяние на подчинените си, управляват работния им график и ги санкционират за всяка неправилна стъпка “, споделят от Greater Good Science Center, които са анализирали книгата на Мос.Когато оферирате на чиновниците си повече избор за това къде, по кое време и по какъв начин да правят работата си, вие има давате мощно оръжие в битката с бърнаута.

Липса на самопризнание

Тук не става въпрос единствено за обезпечаването на заслужено възнаграждение, макар че това е фактор, който играе значима роля за избягването на прегарянето. Важно е чиновниците да знаят, че техният принос за триумфа на екипа/ компанията се вижда и прави оценка. Вместо да предизвикват завистта и нездравословните надпревари на работното място, награждавайки единствено служащите, които се оправят най-добре, мениджърите би трябвало да показват повече признателност и благодарност към всички свои чиновници, споделя Мос.

Лоши връзки

Да познавате и харесвате сътрудниците си като хора е сериозен фактор за равнището на, което човек изпитва от работата си. В същото време неналичието на обществени връзки на работното място е фактор, който предсказва проблеми с бърнаут. По тази причина Мос поучава работодателите „ да обезпечават на чиновниците си места, където те могат да се срещат с сътрудниците си и да основават връзки на база тематики, които не са свързани с работата им “.

Липса на правдивост

За никой не е изненада, че възприятието за незаслужено отношение в работата се отразява отрицателно на хората и подкопава мотивацията им. Шефовете в никакъв случай няма да могат да отстраняват всички аргументи за неодобрение и недоволства от неправда в работата, само че те могат да основат механизми за докладване и разрешаване на тези проблем.

Разминаване в полезностите

Както споделя професорът от Харвард Артър Брукс, най-хубавата работа за вас е онази, която дава отговор най-добре на полезностите ви. Същото важи в цялостна мощ и в противоположна посока. Вероятността да страдате от бърнаут се усилва доста, в случай че се занимавате с нещо или работите на място, което е в спор с вашите визии и разбирания за света. В взаимозависимост от съответната обстановка, разрешаването на този проблем може да изисква назначението на хора, чиито полезности дават отговор по-добре на тези на компанията, или основаване на среда, при която компанията фактически отстоява полезностите, които заявява.

Всеки случай на бърнаут е неповторим и съдържащ друг набор от аргументи, както персонални, по този начин и професионални. Списъкът на Мос с най-често срещаните аргументи за прегаряне обаче е добра насочна точка за шефовете и чиновниците, които желаят да подхващат ограничения против епидемията от бърнаут.

........

Джесика Стилман , бизнес блогър, за

Превод и редакция: Георги Георгиев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР