Вероятно някога сте се питали как се назовава чертичката над

...
Вероятно някога сте се питали как се назовава чертичката над
Коментари Харесай

Знаете ли историята и името на чертичката над буквата „Й“?

Вероятно в миналото сте се питали по какъв начин се посочва чертичката над буквата „ й “? Дори да не сте си задавали този въпрос, ще ви е забавно да разберете името ѝ и историята на буквата, над която стои.  Тази история е остаряла и ни връща някъде обратно в годините на далечния 15 век.

Как се назовава чертичката над „ й “?
Най-досадните правописни неточности в българския език
Грешките са на всички места. В уеб сайтове, конгреси и разгласи, по витрини, в " творбите " на нашите възпитаници. Пълно е. Ето кои са най-досадните неточности,...
Прочети повече
Както чертичката над удареното ѝ се назовава акцентиране, по този начин и чертичката над „ й “ се назовава къса. Самата писмен знак „ й “ (и кратко) не всеки път е била позната с това име, обещано ѝ от Яков Грот през 19 век. Първоначално тя е носела названието „ и с къса “.

Откъде произлиза буквата „ й “?

Произходът на „ й “ е обвързван с църковнославянската книжовност от 15-16 век. Графично съставлява комбиниране сред писмен знак „ и “ и знак за краткост, заимстван от гръцката книжовност. Разграничаването на използването на „ и “ и „ й “ стартира през по този начин наречената „ Книжовна корекция “ по времето на патриарх Никон. Въвеждат се правила по кое време е уместна използването на всяка една от двете букви. Когато през 18 век се вкарва гражданският шрифт, се прекратява използването на всички диакритически знаци, измежду които е и „ й “. Няколко години по-късно използването на „ й “ е възобновена, само че без да се смята за обособена писмен знак. За такава е приета едвам през ХХ век.

Проблеми с използването на „ й “
ТЕСТ: Проверете какъв брой сте грамотни
Днес, 8 септември, честваме Международния ден на грамотността. По този случай ви предлагаме къс тест, формиран от 10 забавни въпр...
Прочети повече
Много хора бъркат „ и “ с „ й “ и използват погрешно тези две букви,колебаейки се в кои думи се написа „ и “ и къде да слагат „ й “. Двете букви имат изцяло друго предопределение и употреба (едната е гласна, а другата - съгласна) и е въпрос на езикова просвета да се разграничат и употребят вярно. Сред най-честите и фрапиращи неточности, които се срещат, е изписването на „ й “ в края на думи в множествено число, където следва да стои „ ии “. Правилното изписване на думите е въпрос на просветеност и демонстрира висока просвета, което прави познаването на буквите и вярната им приложимост от основно значение.

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР