Вероятно никога няма да разберем с колко действително е задлъжняла

...
Вероятно никога няма да разберем с колко действително е задлъжняла
Коментари Харесай

БСП и ДПС спорят: 20 или 40 млрд. лв. са дълговете на ГЕРБ

Вероятно в никакъв случай няма да разберем с какъв брой фактически е задлъжняла България през годините на ръководство на ГЕРБ. Дори опозицията в лицето на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не може да се сплоти към число, а вместо това засипва публиката с разнопосочни изказвания за милиарди насъбрани задължения от държавните управления на Бойко Борисов.

Темата изникна по време на избирателен спор в студиото на Нова ТВ, в който участваха общественият министър и кандидат-депутат от ГЕРБ Деница Сачева, както и актуалните депутати и кандидати за идващия парламент Димитър Данчев от Българска социалистическа партия и Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи.

„ Само за последната година външният дълг се е нараснал с 10 милиарда. А другояче за цялото ръководство на ГЕРБ сме задлъжняли с 40 милиарда лв.. Това са пари, които са откраднати от нашите деца и те ще заплащат генерации наред ”, разгласи в един миг Данчев.

Тук се намеси Ибрямов, който държеше да похвали партията си – уточни, че през 2001 година, когато Движение за права и свободи влиза във властта задълженията на страната възлизат на 17 милиарда, а когато излиза през 2009 година са паднали на 2 милиарда. За актуалните отговорности обаче се сблъска със соцалиста. „ В момента за 11 години ръководство дългът на страната е над 20 милиарда. Това са пари, които са давани на калпак, и този дълг ще бъде изплащан от нашите внуци ”, сподели депутатът от Движение за права и свободи.

„ Как на калпак? ”, заинтересува се водещият дебата Виктор Николаев. Отговор обаче не получи. А Сачева, която слушаше за прехвърчащите милиарди, избра да заприказва за отпуснатите от държавното управление й помощи за бизнеса. „ Систематичното втълпяване на съмнение към институциите е нещо, което може да се върне като бумеранг към вас, в случай че ви се отдаде опция да управлявате ”, посъветва министърът опозиционните политици.

Кой отхвърля съществуването на ковид

Сачева приказва за доверие в институциите и когато съперниците й укориха държавното управление, че се е провалило с имунизацията. „ Всички приказваме за това какъв брой ваксини и какво се случва, само че никой не приказва за това, че непрестанно и систематично беше подронвано доверието в процеса на имунизация, в това число и във връзка с това има или няма вирус. Включително това се правеше от страна на опозицията ”, разгласи тя.

Неочакваното обвиняване, че отхвърлят съществуването на COVID-19, напряко шашна другите участници в дебата. „ А! Много ви апелирам! Никога Българска социалистическа партия... ”, стартира да приказва изуменият Данчев. Ала Сачева го прекъсна: „ Знаете доста добре, че във етапа на имунизация имаме под 20 % искащи. ”

„ Опозицията в никакъв случай, особено Движение за права и свободи, не е говорила, че няма ковид, апелирам ви се! ”, намеси се твърдо Ибрямов. „ И от Българска социалистическа партия също не е имало сходни изказвания! ”, опомни се соцдепутатът. Притисната, Сачева смени ъгъла на офанзивата – към президента Румен Радев: „ Движение за права и свободи не е говорило, само че ние бяхме очевидци, че това се случи с президента да вземем за пример, който твърдеше... ” Така и не се разбра какво съгласно нея е твърдял президентът, тъй като Данчев обърна диалога към премиера Бойко Борисов, който упрекна, че не идва в Народното събрание: „ Министър-председателят се скри и не пожела да отговори на значимите въпроси, а в този момент вие казвате, че някой бил срещу имунизациите. ”

Кой с кого ще се коалира

Неясни отговори донесе въпросът дали водещите партии биха се коалирали с „ ИТН ” и „ Демократична България ” – другите две обединения, които най-вероятно ще влязат в Народното събрание. „ Разбира се, че не. Не става дума за коалиция, а за ръководство на база стратегия ”, отвърна изрично Ибрямов. Данчев съобщи, че левицата ще направи допитване до членовете си. Но добави: „ Но при всички положения ние ще търсим коалиция на смяната. ” А Сачева скоростно съобщи, като добре теоретичен урок: „ Въпросите, свързани с съдружното ръководство, ще бъдат решавани след изборите. ”

Кой какви книги чете

Неочакван въпрос към претендентите беше какво е пожеланото им четиво. „ Разказите на О’Хенри ”, завчас отвърна Сачева. Данчев се затрудни: „ Сложен въпрос, доста книги. Бих споделил... ” „ Ако желае господин Ибрямов да каже, вие през това време си помислете ”, оказа помощ му водещият. „ Винаги, когато се усамотя, се връщам в детството си и чета детски приказки, най-много на братя Грим ”, призна депутатът от Движение за права и свободи. Междувременно социалистът се сети, че харесва разказите на Елин Пелин.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР