Вероятно много хора знаят какъв е размерът на годишните бюджетни

...
Вероятно много хора знаят какъв е размерът на годишните бюджетни
Коментари Харесай

Стотици милиарди левове и евро минават през платежните системи на БНБ годишно

Вероятно доста хора знаят какъв е размерът на годишните бюджетни разноски, на валутния запас на страната или на брутния вътрешен артикул (БВП). Измерени в евро приказваме за суми от в порядъка на десетки милиарди - цифри, които на множеството българи наподобяват големи. Как ли обаче ще им наподобяват сумите, които годишно минават през националните платежни системи, които поддържа Българската национална банка (БНБ)? Защото те са десетки пъти по-големи от Брутният вътрешен продукт на България? Ако човек се зачете в доклада на Централната банка за 2018-а, ще види, че става дума за стотици милиарди левове и евра, чиято обща сума в рамките единствено на предходната година, преизчислена в национална валута се приближава до 2 трилиона лв.. Толкова е общата стойност на заплащанията минали през платежните системи у нас. Точно по-тази причина сигурността им е от голямо значение за страната и за нея дава отговор Българска народна банка.

Платежните системи в България най-общо се разделят на две групи - такива, които оперират в левове, и тези, които работят с евро.

Платежните системи в страната, опериращи в левове
В тази група влизат Системата за брутен сетълмент в действително време РИНГС, с оператор Българска народна банка и спомагателните системи БИСЕРА и БОРИКА. БИСЕРА е система за обслужване на потребителски преводи, предопределени за осъществяване в избран миг, с оператор " БОРИКА " АД, а БОРИКА е система за обслужване на заплащания по интервенции с банкови карти на територията на страната, с оператор " БОРИКА " АД.

В платежната система РИНГС вземат участие Българска народна банка и 26 банки. Според доклада на Българска народна банка за 2018-а през годината през нея са осъществени заплащания на обща стойност 929 381 млн. лева, което съставлява нарастване с 32.3% по отношение на 2017 година, до момента в който броят на заплащанията бе 1 059 515, или със 7.2% повече от миналата година. Клиентските заплащания са 950 092, или 89.7% от общия брой заплащания, и възлизат на обща стойност 228 263 млн. лева, или 24.6% от общата стойност. Среднодневната стойност на заплащанията през системата през отчетния интервал бе 3 732 млн. лева, а среднодневният брой заплащания - 4 255. Максималната дневна стойност на заплащанията, подредени от участниците в РИНГС, бе 6 623 млн. лева, а оптималният дневен брой заплащания - 9 381.

Според Българска народна банка разпределението на заплащанията в левове в страната сред обособените платежни системи се резервира по отношение на 2017 година, като през 2018 година РИНГС обработи 84.4% от цената на осъществените заплащания в страната.

Платежната система БОРИКА е обработила през 2018-а 147.9 млн. платежни интервенции, осъществени посредством терминални устройства АТМ (банкомати) и ПОС, на обща стойност 14 649.2 млн. лева, като по отношение на 2017 година е регистрирано повишаване с 20.5% по брой и с 16.1% по стойност.

През 2018 година в платежната система БИСЕРА са осъществени 77.7 млн. заплащания на обща стойност 157 690.1 млн. лева, а обработените заплащания се усилиха по отношение на 2017 година с 3.7% по брой и с 10.2% по стойност.

Платежните системи в страната, опериращи в евро
Това са националният систематичен съставен елемент на ТАРГЕТ2 - ТАРГЕТ2-БНБ, с оператор Българска народна банка и БИСЕРА7-ЕВРО - система за обслужване на потребителски преводи, предопределени за осъществяване в избран миг, с оператор " БОРИКА " АД.

Системите за сетълмент на скъпи бумаги в страната, при които сетълментът на паричната страна се прави в платежни системи, с оператор Българска народна банка, са проведената от Българска народна банка система за сетълмент на безналични държавни скъпи бумаги (BNBGSSS), с оператор Българска народна банка и проведената от " Централен депозитар " АД система за регистрация и обслужване на покупко-продажби с безналични скъпи бумаги, с оператор " Централен депозитар " АД.

Платежни системи в евро ТАРГЕТ2 дава брутен сетълмент в действително време за заплащания в евро със сетълмент в аварийни пари. Системата работи въз основа на Единна взаимна платформа, като от правна позиция всяка централна банка в ТАРГЕТ2 е оператор на собствен личен систематичен съставен елемент. От 1 февруари 2010 година Българска народна банка е оператор на националния систематичен съставен елемент ТАРГЕТ2-БНБ и дава отговор за бизнес взаимоотношенията с участниците в съставния елемент и за координацията с ЕЦБ и с участващите централни банки.

През 2018 година в ТАРГЕТ2-БНБ са осъществени 290 998 заплащания (клиентски и междубанкови) на обща стойност 441 591 млн. евро. Броят на потребителските заплащания е 252 482, или 86.8% от всички заплащания, а общата им стойност - 9 754 млн. евро, или 2.2% от цената на всички заплащания. Общо обработените заплащания са се нараснали по отношение на 2017 година с 22.4% по брой и с 27.5% по стойност.

Среднодневният брой на подредените заплащания от участниците в ТАРГЕТ2-БНБ през годината бе 1 141, а среднодневната стойност на обработените заплащания - 1 732 млн. евро. През 2018 година оптималният дневен брой заплащания, подредени от участници в ТАРГЕТ2-БНБ, бе 2 047, а оптималната дневна стойност - 3 606 млн. евро.

През 2018 година подредените заплащания през БИСЕРА7-ЕВРО са 47 140 броя на стойност 357 млн. евро, или по отношение на 2017 година са намалели с 22.9% по брой и с 25.7% по стойност. В сходство с условията на Регламент (ЕС) № 260/2012 на Европейския парламент и на Съвета платежната система за дребни заплащания в евро БИСЕРА7-ЕВРО обработва заплащания в Единната зона за заплащания в евро (СЕПА) и обезпечава оперативна съгласуемост със системите SEPA Clearer, Equens и EuroELIXIR, което разрешава съвместен продан на кредитни преводи в СЕПА сред банковите общности в България и в други страни от Европейски Съюз. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР