Вероятно коронавирусът е заболяване, което и преди години го е

...
Вероятно коронавирусът е заболяване, което и преди години го е
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев няма причина за паника и презапасяване

" Вероятно коронавирусът е заболяване, което и преди години го е имало, само че науката не го е знаела, тъй като сезонът му съответствува с грипа. Смъртността през зимните месеци е по-голяма поради грипа. Лятно време коронавируси няма ", съобщи в студиото на „ Панорама “ проф. Тодор Кантарждиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Той на няколко пъти повтори, че няма аргументи за суматоха, нито за презапасяване с артикули и медикаменти.

Положение не е толкоз трагично и рисково, сподели той и успокои, че бременните не боледуват тежко от ковид, а децата до 1 година също боледуват едва. Майки, не се опасявайте за децата си от ковид, колкото от сезонния грип, прикани той.

" Два пъти дневно ще осведомяваме за положението с ковид, с цел да държим хората в течение и да няма суматоха. Да поуспокоим хората, никой не слуша какво горим и настъпва безпорядък. В сезонен грип в България няколко хиляди души умират, основно възрастни ", изясни още Кантарджиев.

Той не отхвърли, че коронавирусът ще пристигна и в България, тъй като го има съвсем на всички места по Европа. Напомни също, че шалът прави същата работа като противогрипната маска.

Проф. Кантарджиев още веднъж акцентира, че са изследвани 47 проби и всички са негативни.

Той изброи ограниченията, с които да се предпазим от ковид. По думите му те са същите като при сезонния грип. Който се разболее да не контактува с доста хора, да употребява кърпички на спиртна основа, постоянно да си мие ръцете.

" Сега започнахме - ще купуваме олио и фасул, да ни граняса! Достатъчно е да се покажат празни магазини от Гърция и Италия по тв приемника и айде, и нашите магазини. Не демонстрират просвета на държание. Апелирахме да не водят децата си в Гърция поради морбили, само че какво от това ", разяснява професорът.

" Ако идвате от Северна Италия - първо на границата кажете откдъе идвате. Културният човек би трябвало 14 дни да не контактува и да е в изолираност, а не да събере приятелите си и да им опише какъв брой радостно е било в Италия ", съобщи проф. Кантарджиев.

Само по телефона да се свързва с персоналния доктор или с РЗИ.

15% са тежките случаи, от тях смъртността е към 3%. Това са възрастни хора, които боледуват към месец. На сезонния грип смъртността е 0,5%. Чак толкоз не е рисково. През 2002 година смъртността беше 10-15%, този, който беше през 2012 година - 40% смъртност. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР