Вероятно го има в шампоана, който сте използвали тази сутрин,

...
Вероятно го има в шампоана, който сте използвали тази сутрин,
Коментари Харесай

Ще ви стане лошо, когато научите кои продукти съдържат палмово масло

Вероятно го има в шампоана, който сте употребявали тази заран, в сапуна, с който сте се измили, в пастата ви за зъби и даже във витамините, които сте взели. Както и в грима, който сте нанесли на лицето си.

Може да го има в хляба, който сте препекли за закуска, в маргарина, който сте намазали върху филиите, или в сметаната, която сте поставили в кафето си.

Ако сте употребявали масло или мляко, то кравата, от която те са пристигнали, също е хранена с него. Почти несъмнено е, че през днешния ден сте употребявали палмово масло.

Каква е заплахата от слънчогледовото олио

Дори транспортното средство, с което през днешния ден сте пътували – рейс, трамвай или кола, се движи с гориво, което съдържа палмово масло. По-голямата част от дизела и бензина, които използваме, има биодобавка.

А тя съдържа главно палмово масло. Дори електричеството, което зарежда електроуредите, е създадено частично от изгаряне на палмови ядки.

Палмовото масло е най-популярното растително масло в света.

Количество

То е в половината от потребителските артикули. Фермерите са произвели 77 милиона тона палмово масло за международния пазар през 2018 година Очаква се това количество да нарасне до 107,6 милиона тона до 2024 година

Палмовото масло е толкоз застъпено в живота ни поради своя неповторим химичен състав. Добива се от плодовете на маслената палма. Бледо е на цвят и е без аромат.

Това го прави комфортна добавка за храните. Има висока точка на размразяване и е богато на наситени мазнини, което е идеално за основаване на топящи се в устата кремове и сладкарски произведения.

Вредно

Преди всичко растителните масла имат потребност отчасти да бъдат хидрогенирани – развой, в който водородните атоми по химичен път се прибавят към мастните молекули – с цел да се реализира същата консистенция. При този развой се основават нездравословни трансмазнини.

Уникалната химия на палмовото масло му придава дълъг период на валидност, който се предава и на продуктите, в което то участва.

Маслените палми се отглеждат елементарно в тропиците и са доста печеливши за фермерите. Но бързата агресия на плантациите е причина за всеобщо изсичане на горите в Индонезия и Малайзия и за разрушение на хабитата на дивите животни там, измежду които е орангутанът.

Ясно е, че палмовото масло не може да изчезне. Почти невероятно е да го избегнем, както и да го заместим с нещо друго. Учените обаче работят по въпроса да разкрият други възможности за посрещане на нашите потребности от храна, гориво и козметика.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР