Вероятно е да бъде отнет лицензът на фирма „Феникс Дупница“,

...
Вероятно е да бъде отнет лицензът на фирма „Феникс Дупница“,
Коментари Харесай

Може да отнемат лиценза на фирмата, предизвикала пожара край Дупница


Вероятно е да бъде лишен лицензът на компания „ Феникс Дупница “, която е трансформирала в противозаконен склад терена под моста на Автомагистрала „ Струма “ и провокира пожар през вчерашния ден. Това съобщи за БНР Пламен Ангелов, шеф на Регионалната ревизия по околна среда.

Пожарът край Дупница към този момент е сподавен. Не е било редно полиетиленовите боклуци и опаковките от медикаменти, които следобяд се възпламениха и предизвикаха голям пожар под мостовото оборудване на Автомагистрала „ Струма “ край Дупница, да бъдат съхранявани там. Това призна по-рано притежателят на компанията за вторични първични материали „ Феникс Дупница “ ООД.

Обгазяването от запалените големи количества пластмасови и хартиени боклуци, измежду които имаше и опаковки от медикаменти, не е рисково за хората, сподели Пламен Ангелов, като посочи, че най-потърпевши са били селата Блажиево и Джерман.

“Последното наставление със период изтече преди повече от 20 дни, в което бяхме дали период да почисти площадката, която той е заел без да има никакво съображение. Тя не е негова благосъстоятелност. Най-вероятно дейностите, които ще предприемем, ще бъдат свързани освен със наказания, само че и лишаване на лиценза му като оператор. Що се касае до това закъде ги е приготвил – Топлоелектрическа централа “Бобов дол “ има позволение за изгаряне на такива боклуци “, изясни Ангелов.

Предстои да бъде направено проучване на самото мостово оборудване поради градивни промени в резултат на пожара.

Все още няма информация за степента на обгазяване на региона и на самия град Дупница, само че това накара нощес кметът Методи Чимев да издаде заповед за сериозно бедствено състояние за част от обитаемоте места наоколо до пожара под моста на Автомагистрала „ Струма “.

Все още в България не е ненаказуемо да се изхвърля отпадъкът където и да е, само че тук става дума за преобразяване на един терен, който е част от стратегическа транспортна инфраструктура, извънредно държавна благосъстоятелност, в площадка за предпазване на боклук, който пък е главен бизнес на сдружението „ Феникс – Дупница “ ООД. Дружеството работи от години в региона.

От инспекциите през последните пет години на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник е видно, че компанията има няколко огромни бази за изкупуване, авансово отнасяне и преправка на хартия, пластмаса, черни и цветни метали.

Как голямото количество полиетилен се оказа на това място? " Полиетиленовият боклук трябваше да отиде за изгаряне в Топлоелектрическа централа „ Бобовдол “, разяснява за БНР притежателят Кольо Илиев.

От справката за последните пет години сдружението е глобено три пъти за нередности, а наложените санкции са съвсем 20 хиляди лв..

Специалисти, поискали анонимност, обявиха за „ Хоризонт “, че съхраняването на леснозапалими боклуци в непосредствена непосредственост до стратегическа транспортна инфраструктура е закононарушение.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР