Вероятният бъдещ премиер на Косово Албин Курти осъди решението на

...
Вероятният бъдещ премиер на Косово Албин Курти осъди решението на
Коментари Харесай

ЕС се страхува от фашизма, убеден вероятният бъдещ премиер на Косово

Вероятният предстоящ министър председател на Косово Албин Курти осъди решението на Европейски Съюз да отсрочи началото на договарянията с Албания и Северна Македония за еврочленство, като акцентира, че решението демонстрира, че западните водачи са не запомнили уроците от Втората международна война и отстъпват пред фашизма и популизма, написа " Гардиън ".

Курти означи, че позицията може да навреди на възможностите на Косово да реализира съглашение със Сърбия.

На срещата на върха на Европейски Съюз предходната седмица Франция изненада с решението си да блокира започване на договарянията с Албания и Северна Македония, с което унищожава възможностите на Сърбия да се причисли към Общността в недалечно бъдеще . Френският водач Еманюел Макрон упорства Европа да се концентрира върху вътрешни промени.
 Косово и Албания би трябвало да се обединят в този момент, а не в Европейски Съюз, прикани бъдещият косовски водач
Косово и Албания би трябвало да се обединят в този момент, а не в Европейски Съюз, прикани бъдещият косовски водач

Движение " Самоопределение " на Курти завоюва извършените в неделя предварителни парламентарни избори

" Европейски Съюз е образуван като отговор на фашизма , само че в този момент e изплашен от популистите и фашизма ", разяснява Курти в изявление за английския вестник.

Критикувайки Макрон, Курти съобщи: " Не можете да кажете, че първо ние се нуждаем от вътрешни промени в Европейски Съюз и по-късно от външно разширение - те вървят ръка за ръка. Европа е толкоз значим исторически план, че един човек не може да бъде създател, да насочва или да го води ".

" Да, Европейски Съюз е значим за Балканите, само че Балканите са доста значими за Европейски Съюз. Берлин и Париж би трябвало да са наясно с това добре и е в действителност тъжно за всички нас, че го не помнят. След няколко десетилетия историците ще пишат, че н е е имало две международни войни , а една международна война с два епизода и че всички са почнали в Сараево ", предизвести той.

Движение " Самоопределение " на Курти завоюва извършените преди няколко седмици предварителни парламентарни избори . Курти най-вероятно ще поеме ръководството на страната. Той упорства за обединяване на Косово и Албания под формата на федерация като Германия, с децентрализирани институции.
 За първи път в историята на Косово опозицията завоюва парламентарни избори
За първи път в историята на Косово опозицията завоюва парламентарни избори

При 96% от преброените бюлетини лявото Движение " Самоопределение " получава 26% на вота

Той предизвести, че 100-процентовите мита върху сръбски артикули , наложени от предшественика му, ще бъдат анулирани единствено при реципрочни ограничения, които разрешат търговия на Косово със Сърбия. Курти добави, че Белград също би трябвало да приключи интернационалната дипломатическа акция за увещание на страните да не поддържат Косово.

" Ако желаят да стартират разговор, те би трябвало да прекратят клеветите за нашето право на страна ", безапелационен е косовският политик.

" Сърбия би трябвало да се изправи пред предишното си вместо да гледа към Косово и Албания през военни бинокли . Сърбия се нуждае от интроспекция ", добави той и акцентира, че е изцяло срещу замяна на територия със Сърбия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР