Вероятният бъдещ президент е решен да промени настоящия вектор на

...
Вероятният бъдещ президент е решен да промени настоящия вектор на
Коментари Харесай

Има риск Аржентина да не стане член на БРИКС

Вероятният предстоящ президент е решен да промени сегашния вектор на външната политика на латиноамериканската страна

В Южна Африка завърши следващата среща на върха на БРИКС. Основното решение на срещата е приемането на нови членове. На 24 август президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса разгласи, че от 1 януари 2024 година Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Иран, Етиопия, Египет и Аржентина би трябвало да станат пълноправни членове на БРИКС.

Но в Аржентина незабавно се появиха подозрения, че тя ще се възползва от поканата. Заявлението за участие в организацията е подадено от настоящето държавно управление и президент на Аржентина Алберто Фернандес. Но малко повече от седмица преди срещата на върха на БРИКС в Аржентина се организираха първичните избори - прелиминарен кръг от президентските избори.

А след резултатите от първичните избори стана ясно, че в страната може да се извърши радикална „ промяна на караула “. Най-голям късмет да стане идващ президент на страната показва Хавиер Майли, който съставлява придвижването под красивото име " Напред към свободата ".

Майли получава 30,04% от гласовете. Правителственият алианс " Съюз за родината ", от който е номиниран министърът на стопанската система, земеделието и индустриалното развиване Серджо Маса, е подсилен от 27,27% от гласоподавателите. Алианс " Заедно за смяна ", който издигна двама претенденти за първичните избори, получи общо 28,27% от гласовете. Булрич ще го съставлява на изборите.

Майли, в своята идеологическа позиция, е „ либертарианец “, т.е. той поддържа възгледи, близки до анархизма. Той се стреми в името на " свободата " да избави човек от непотребната държавна настойчивост и контрол. Като " пример на свободата " той избра Съединени американски щати. Хавиер Милей е интензивно подкрепян в президентската конкуренция от някогашния министър на сигурността Патриша Булрих, която има положителни шансове да заеме трето място на изборите. И по-късно дава гласовете си на Милей, получавайки от него най-малко поста вицепрезидент.

Изборите ще се проведат на 22 октомври. По правилник са планувани два кръга. Но в случай че се регистрира безапелационна победа на първия тур (поне 45% от гласовете), тогава вторият тур няма да е нужен. Поддръжниците на Майли са уверени, че тяхното протеже ще бъде оповестено за президент още на първия тур.

За управляващите първото място на Хавиер Майли беше цялостна изненада. Почти никой не знаеше за Майли още преди шест месеца. Този нов политик доста сполучливо употребява всички проблеми, насъбрани през днешния ден в страната. Майли ги приписа на неспособността на ръководещата партия, на президента Алберто Фернандес и вицепрезидента Кристина Киршнер. Той дава обещание да прати последната под съд за корупция незабавно щом й бъде снет чиновническият й имунитет.

Що се отнася до социално-икономическите проблеми, това са голяма беднотия (40 % от популацията на страната е класифицирано като бедно), галопираща инфлация (тази година тя доближава 115 процента), възходящ държавен дълг и опасност от нов дефолт, висока безработица и други

Майли е решен да промени сегашния вектор на външната политика на Аржентина. Той към този момент гръмко съобщи, че не му би трябвало БРИКС. Няма потребност освен от участие в организацията, само че и от по-нататъшно задълбочаване на търговско-икономическите връзки със страните-членки на БРИКС. В момента страните от блока съставляват 30% от износа на Аржентина. Днес за 8-10 провинции на Аржентина главното направление на доставките е Китай, доста селскостопански артикули отиват в Индия. Бразилия е обичайният главен търговски сътрудник на Аржентина.

Хавиер Майли няма желание да се приближава нито до Пекин, нито до Москва. Той упрекна Русия и Китай, че основават " проблеми за всички свободни страни ". Освен това той даде обещание да се оправи с " бежанците " от Русия. Това са тези, които са напуснали страната ни след 24 февруари 2022 година, а също и след септемврийската готовност предходната година и, ползвайки безвизов режим, са се открили в Аржентина.

Днес в страната има към 35 хиляди от тях. Тук Патриша Булрич изцяло поддържа Майли. „ Трябва да подсигуряваме сигурността на аржентинците от външни въздействия. И представителите на тези страни, които заплашват Съединените щати, заплашват и Аржентина “, сподели тя.

И с кого ще се свърже въпросният претендент за президент на Аржентина? Със Съединени американски щати и Израел. По-специално Майли сподели: „ Спрете да флиртувате с тези, които основават безпорядък и неустойчивост в света. Най-свободната страна в света са Съединените щати и ние ще работим в тясно съдействие с тях по всички основни интернационалните въпроси.

Също в изявление за El Pais той сподели: „ Моите естествени съдружници са Съединените щати и Израел. Не желая да се занимавам с комунистите от Куба, Китай и Северна Корея. Какво значи това? Търгувайте с който желаете, само че аз няма да подсилвам връзките с тях.

И какво ще прави Хавиер Майли в страната? Каквото би направил всеки либертарианец на негово място. Политикът сподели, че „ страната въобще не би трябвало да се меси в живота на жителите – свободата би трябвало да е цялостна и безусловна “.

Съответно той предлага фрапантно понижаване на бюджетните разноски, осъществяване на съвсем 100% приватизация на държавните предприятия, понижаване на държавния уред и очистване на редица министерства (предимно Министерството на труда и Министерството на образованието), анулация на компенсациите на чиновниците при уволняване, и така нататък И също по този начин да се вкара свободна продажба на оръжие. Както означи политикът, „ би трябвало да имаме всичко като в Съединени американски щати, тогава ще има ред и корупцията ще изчезне “.

Но Хавиер Майли не е елементарен либертарианец. Той даде обещания на аржентинците, за които други либертарианци в никакъв случай не биха мечтали. Например да се легализира свободната търговия с деца и човешки органи. " Кой си ти, че да определяш какво прави човек с живота си? " - дава отговор политикът на въпроса позволена ли е такава търговия.

Хавиер Майли също показва неортодоксални хрумвания по отношение на финансови, валутни и парични проблеми. Той предложи първо да ликвидира Централната банка на Аржентина. Второ, да се отстрани аржентинското песо и да се дефинира американският $ като национална валута.

Крилатата фраза в Аржентина бяха следните думи на Майли: „ Централните банки са разграничени на 4 категории: неприятни, като Фед; доста неприятни, като в Латинска Америка; извънредно лоши; и най-после централната банка на Аржентина. Както сподели Хавиер Майли, последната „ няма причина да съществува “.

В изявление за El Pais политикът изясни позицията си по отношение на Централната банка: „ Аржентина стана най-богатата страна в света, когато нямаше Централна банка. От 1880 до 1935 година междинната инфлация е 0,9% годишно. През 1935 година е основана Централната банка като метод за машинация на хората и облагодетелстване на околните до властта: тогава инфлацията скочи до приблизително 6% годишно.

И изоставянето на песото в интерес на щатския $ ще лиши ръководещата класа на Аржентина от опцията да печата повече пари: „ Вие отнемате печатната преса от политиците... Това е, което ще постави завършек на инфлацията. Защото инфлацията е на всички места и постоянно паричен феномен, генериран от ненужно количество пари. Въпреки това, с изключение на $ като публична валута, страната ще разреши свободното потребление на частни криптовалути, най-вече биткойн.

Майли има вяра, че биткойнът е реакция на измамници от централните банки. Вярно, само че в случай че всички централни банки по света, съгласно Майли, са измамници, за какво той се съгласява да се занимава с $, който, следвайки логиката на политика, също е основан от лъжлива конструкция, наречена „ Федерална аварийна система на Съединени американски щати "?

Майли цитира страни като Еквадор, Салвадор и Панама като образци, почтени за подражателство, където няма национални валути и съгласно него доларът обезпечава на тези страни финансова непоклатимост. Вярно е, че в случай че погледнете деликатно тези страни, то обстановката там не се разграничава доста от обстановката в Аржентина. На въпроса за сериозните проблеми, пред които е изправен Еквадор през днешния ден, Милей отговори, че повода за това са популистките политики на някогашния президент на страната Рафаел Кореа.

Аржентинският политик посочва надалеч не всички страни и юрисдикции, в които няма национални валути, вместо тях - американския $. Списъкът би трябвало да включва Пуерто Рико, Американските Вирджински острови, Северните Мариански острови, Гуам, Американска Самоа, Микронезия, Зимбабве, Източен Тимор и още няколко други незначителни места.

От всички страни, приели щатския $, най-големите по население са Еквадор (18 милиона души) и Зимбабве (16 милиона души). Повече от 46 милиона души живеят в Аржентина. По икономическо развиване (стойност на БВП) тя е третата страна в Латинска Америка след Бразилия и Мексико. Разбира се, прекосяването на Аржентина към щатския $ в действителност би било сензация освен за Латинска Америка, само че и за целия свят. Особено като се има поради, че вероятностите пред щатския $ напълно не са толкоз светли.

Въпреки това Майли е последовател на щатския $: „ Какво значение има за нас, че доларите се печатат в Съединени американски щати. Основното е, че към този момент няма да се разсънваме и да гледаме какво беше песото по отношение на $ през вчерашния ден и какво ще бъде на следващия ден. Американският $ ще вкара финансов ред у нас. И по този начин ще сложим завършек на игрите на социализма и поклонението пред профсъюзите. ”

Това е логиката на кандидата за президент на Аржентина. За да реализира финансова непоклатимост в страната, да постави завършек на игрите на социализма и да спре да се прекланя пред профсъюзите, Хавиер Майли е подготвен да пожертва такава „ дреболия “ като националния суверенитет на Аржентина.

P.S. В обществените мрежи се разисква въпроса: от какво са се управлявали участниците в срещата на върха в Южна Африка, когато са взели решение да одобряват Аржентина за член на БРИКС? Все отново те към този момент знаеха какви са резултатите от първичните избори.

Една от версиите е, че по същия метод участниците в срещата са се пробвали да обезпечат косвена поддръжка на държавния съюз " Съюз на родината " на изборите през октомври. В последна сметка алиансът недвусмислено се застъпва за участието на Аржентина в БРИКС. Важно е също по този начин, че съгласно изследванията на публичното мнение болшинството от жителите на Аржентина също поддържат концепцията за участие на страната в БРИКС.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР