Вероятните причини за рухването на моста в Генуа коментираха в

...
Вероятните причини за рухването на моста в Генуа коментираха в
Коментари Харесай

Инж. Иван Каралеев: Имало е проблем в поддръжката на моста в Генуа

Вероятните аргументи за рухването на моста в Генуа разясниха в студиото на Bulgaria ON AIR ръководителят на КИИП (Камара на инженерите в капиталовото проектиране) инж. Иван Каралеев и инж. Марин Гергов.
" Първото, което може да се откри от изнесените фрагменти, е проблем с поддръжката. Експолоатацията е доста значима в строителството. Има сложени условия за всички градежи, това е главен детайл ", сподели инж. Иван Каралеев.

Специалистът изясни, че процесът на строителството има три съществени детайла - първо възложителят слага условията, следва планиране и най-после е осъществяването на строителството.

" Трябва да се прави мониторинг на положението на техническите уреди. Годините, минали от построяването на моста в Генуа, са малко, само че по всяка възможност се касае за проблем на поддръжката. Същевременно системата " вантов мост " изисква доста труд на тази система за замяна ", разяснява инж. Марин Гергов.

По думите на експерта стихия по-скоро може да инициира малък проблем, да вземем за пример резултат от вятъра, който без истински проблем е невероятно да се развие до рухване на оборудването.

" Мостът е хубав и впечатляващ, само че този тип структура към този момент не се употребява, тъй като е доста сложна за поддръжка ", безапелационен бе Гергов.

Според инж. Иван Каралеев ясно се е видяло от снимковия материал, че огромна част от армировките са оголени.

" Има мощна разяждане на метала. Проектирането дава отговор на високи условия към структурата и в нашето законодателство - за носимост, употреба, както и пожарна сигурност. Има и доста спомагателни нормативни актове, регламентиращи условията ", сподели Каралеев.

" Започна реорганизация на нашите уреди. Постъпиха сигнали за проблеми и от Министерството на районното развиване, както и организации, отговарящи за пътната инфраструктура се погрижиха за реконструкцията им. Има наредби, свързани с техническата паспортизация на оборудванията. Те дефинират ограниченията, които би трябвало да се изпълнят по поддръжката ", уточни още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР