Вероятната причина за смъртта на великия композитор Волфганг Амадеус Моцарт

...
Вероятната причина за смъртта на великия композитор Волфганг Амадеус Моцарт
Коментари Харесай

Моцарт е умрял от липса на витамин D

Вероятната причина за гибелта на великия композитор Волфганг Амадеус Моцарт е липса на витамин D. За да може да твори величествените си творби, музикантът прекарвал прекомерно малко време на слънце.

В резултат на този метод на живот той страдал от остра липса на витамин D, който се създава от човешкия организъм най-много от контакт със слънчева светлина.

Този витамин се съдържа и в някои хранителни артикули като разнообразни типове риба, както и черен дроб, само че слънчевата светлина е главният му източник.

В доста региони на Земята по време на зимния интервал слънчевата светлина не съдържа задоволително ултравиолетови лъчи, с цел да може организмът на човек да ги преработи във витамин D.

Моцарт е прекарал живота си във Виена, където ниското равнище на ултравиолетови лъчи би могло да е една от аргументите за недостиг на този витамин.

Освен това Моцарт имал нездравословния табиет да написа гениалните си творби нощем, а денем да се отдава на подобаващ сън – тъкмо по този начин той губел контакта си със слънцето.

Моцарт боледувал постоянно, защото неналичието на значимия витамин отслабила имунната му система. Музикантът починал на 5 декември 1791 година – два месеца след началото на интервала на неналичието на ултравиолетовите лъчи в слънчевата светлина.

Липсата на витамин D станала причина и за гибелта на доста други композитори, които не виждали постоянно слънцето заради разнообразни аргументи. Един от тях е Гюстав Малер, който станал жертва на зараза, с която човешкият организъм елементарно се оправя при обикновено равнище на витамин D.

Все още обаче останките на гениалния композитор Волфганг Амадеус Моцарт не са открити и не са разпознати. Когато това стане, теорията за неналичието на витамин D може би ще се удостовери.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР