Вероломното нападение на Русия над Украйна завари България с редовно

...
Вероломното нападение на Русия над Украйна завари България с редовно
Коментари Харесай

Българската прислуга на Путин

Вероломното нахлуване на Русия над Украйна завари България с постоянно държавно управление - рядко срещано събитие в нашата страна в последните две години. То беше основано доста мъчно, след три предварителни парламентарни вота. Премиер бе Кирил Петков, а в ръководещата коалиция влизаха четири политически обединения - " Продължаваме промяната ", " ИТН ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ".

Тази коалиция изначално бе сложна. Събирането на едно място на Българска социалистическа партия и " Демократична България " до този миг се смяташе за нещо невероятно. Все отново механизъм бе открит. Двете обединения обявиха, че се сплотяват с концепцията да бъдат извадени от властта ГЕРБ и Движение за права и свободи, която е обща за техните гласоподаватели. Чисто процедурно те не подписаха нищо между тях, а сложиха подписите си единствено под съглашение с " Продължаваме промяната ".

Когато Путин атакува Украйна разликите, които бяха притъпени, избухнаха със страшна мощ. От " Демократична България " осъдиха остро нападението и обявиха, че България би трябвало да помогне на Украйна с всичко, което може, в това число с оръжие, тъй като по този начин оказва помощ на себе си.

Българска социалистическа партия пък навлезе интензивно в нормалното си русло на пета колона на Москва у нас. Социалистите по всякакъв начин се опитваха да омаловажат вероломството на Путин.  А Корнелия Нинова съобщи в прав текст, че в случай че България прати оръжие на Украйна, то Българска социалистическа партия ще напусне държавното управление.

След дълги диспути, траяли повече от два месеца след началото на войната, Народното събрание гласоподава витиевато решение, съгласно което България дава военно-техническа помощ на Украйна, само че без оръжия.

Решението, препоръчано от " Продължаваме промяната ", бе признато с 200 гласа " за ", 16 " срещу " и 1 " въздържал се ". " За " гласуваха и социалистите. " Против " бяха от проруската партия " Възраждане ".

Целият спор бе обвързван и с унизително за България отношение към украинския външен министър Димитро Кулеба, който по същото време бе на посещение  у нас с концепцията да лобира за това страната ни да прати оръжие на Киев.

Управляващата коалиция бе непокътната, само че не за дълго. В последна сметка държавното управление на Кирил Петков падна, само че не поради несъгласията сред Българска социалистическа партия и " Демократична България " по тематиката Украйна. Войната обаче продължи да дава своето отражение във вътрешнополитическата обстановка у нас.

Защото нова коалиция, в която да вземат участие тези две политически обединения, към този момент бе безусловно невъзможна. Дори изваждането на ГЕРБ и Движение за права и свободи от властта не бе задоволително изискване за тяхно обединяване.

Напротив - тъкмо с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи идващият парламент съумя да поизмие срама, който България сама си лепна. И в него бе гласувано решение, с което страната ни най-сетне даде военна помощ, в това число оръжие на Украйна.

175 депутати гласоподаваха " за ", 49 - " срещу ", 1 се въздържа. Решението бе подкрепено от ГЕРБ, " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Български напредък ". Против бяха от Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Единият глас " въздържал се " пристигна от " Продължаваме промяната ".

Правителство въз основа на това евроатлантическо болшинство обаче не бе основано. Най-вече заради разлики сред " Продължаваме промянята " и " Демократична България " от една страна и ГЕРБ и Движение за права и свободи въпреки това във връзка с върховенството на закона - съществена евроатлантическа полезност. Така се стигна и до идните предварителни парламентарни избори, пети подред в границите на две години.

Заради войната в Украйна все още главният политически противник на Българска социалистическа партия не е нито ГЕРБ, нито " Демократична България ", а " Възраждане ". На " Позитано " 20 явно се надяват да възвърнат загубените позиции посредством русофилския електорат. Дали сметките им ще се окажат правилни? По-скоро не, само че следва да забележим.

Войната в Украйна смъкна дефинитивно и маската на президента Румен Радев. Незнайно по какъв начин за един къс интервал от време той бе съумял да заблуди мнозина, в това число от прозападните среди, свързани с " Демократична България ", че е проевропейски и проевроатлантически политик.

Фактите са, че президентът постоянно е бил част от съветската пета колона у нас. И войната в Украйна блестящо го освети като съветски сътрудник на въздействие – ни повече, ни по-малко. За президента тези, които поддържат Украйна с оръжия са " войнолобци ".

А логиката е тъкмо противоположната - тези, които не поддържат Украйна с оръжие де факто поддържат Путин и тъкмо те са войнолюбците. Защото въпреки всичко Путин стартира тази война, без значение какво приказва българската му прислуга.

Още в акцията за първия си мандат, доста преди войната в Украйна, Радев съобщи, че над Крим се вее съветски байрак и нищо не може да се направи по този въпрос. Изявление, че Крим е съветски имаше и при акцията му за втория мандат.

Същевременно при срещи в чужбина той лицемерно приказва тъкмо противоположното.

Наглото обслужване на Русия от страна на Радев стигна до там, че той и неговото служебно държавно управление на процедура отхвърлят да изпълнят решението на Народното събрание, съгласно което България би трябвало да даде оръжие на Украйна. А по Конституция ние към момента сме парламентарна република, въпреки на президента, евентуално, да му се желае друго.

Заради всичко това говоренето за импийчмънт на Радев в последно време става все по-активно.

Войната в Украйна донесе на България няколко рецесии във връзка с националната сигурност и стопанската система. Освен това обаче тя внезапно задълбочи политическата рецесия и отвори още един разлом в обществото ни. Този разлом в действителност постоянно е съществувал.

Той касае външнополитическата ни ориентация  - на Изток или на Запад. Войната в Украйна обаче дотолкоз изостри връзките сред двете страни, че намирането на компромис по какъвто и да е въпрос стана доста по-трудно, съвсем невероятно.

Добрата вест е, че въпреки всичко Народното събрание гласоподава даването на оръжие на Украйна с голямо болшинство - над 170 депутати. Това внезапно контрастира с изказванията, че българския народ е мощно русофилски надъхан.

Политическото посланичество в Народното събрание е по-значимо от всяко едно социологическо изследване. И това посланичество демонстрира, че повече от 2/3 от политически дейните българи са прозападно насочени.

Разбира се и тези българи, които имат вяра на дейната съветска агитация са прекалено много. И рискът за нашата сигурност от тази факт е сериозен и в никакъв случай не би трябвало да бъде подценяван.

Войната в Украйна сбъдна страхове, каквито даже и най-големите русофоби у нас надали са имали - че Кремъл ще тръгне с оръжие да възвръща съветското иго над Източна Европа, в това число България.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР