Вероломно нападение срещу правителството...Това видя премиерът в публична реакция на

...
Вероломно нападение срещу правителството...Това видя премиерът в публична реакция на
Коментари Харесай

Докъде ще стигнат Борисов и Радев с Пеевски

" Вероломно нахлуване против държавното управление... "

Това видя министър председателят в обществена реакция на президента против него. Ако инцидентно към момента не сте чули за конфликта сред Борисов и Радев от последните 24 часа - какво ще си помислите - боен прелом?! Не, президентът зададе три въпроса на премиера, свързани с депутата от Движение за права и свободи, притежател на медии и други знайни и незнайни бизнеси - Делян Пеевски. Вярно, че те прозвучаха безусловно като следователски по граматическа конструкция и краткост:

- Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с господин Пеевски?
- Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес ползи с господин Пеевски?
- Разпределял ли е и продължава ли да разпределя публични поръчки в полза на господин Пеевски?

Всичко стартира от първото от много време насам изявление на премиера в сряда вечер. В него Борисов изясни, че президентът е " един прелестен човек ", само че че им пречи неговият сив кардинал, който му написа речите. Той сподели, че помни Иво Христов (началник на кабинета на президента - бел.авт.) като изпълнителен шеф в " малкия екран на Пеевски " ББТ. Христов ведната опроверга това.

Няколко часа след въпросите на Радев в четвъртък - Борисов побърза да отговори. Той отхвърли да има бизнес с Пеевски. На въпроса срещал ли се е с него - не отговори задоволително съответно - срещал се е с доста депутати от опозицията, " Карадайъ му ги водел ". Премиерът посъветва президента да сезира прокуратурата и други институции, в случай че има данни за " нещо общо " сред него и Пеевски.

Борисов обаче направи още една крачка - прикани

Радев да извади разработки за контрабанда и за Пеевски

от времето на служебното държавно управление, назначено от президента (тогавашният вътрешен министър Пламен Узунов в този момент е секретар на Радев по правни въпроси и антикорупция).

Няма да разясня, че съветът - да се обърне към прокуратурата по въпрос обвързван с Пеевски - провокира комбинация от смях, страдание и чудене дали министър председателят счита хората за толкоз наивни, да не кажа смахнати. И дали знае, че в прокуратурата отлежават над 50 сигнала с дебели папки финансова документи единствено от съдружие " Ние жителите " за закононарушения по осребряването/разграбването на активите на КТБ. И дали и двамата - и министър председател, и президент, знаят, че на всички сигнали прокурорската резолюция е отвод за формиране на инспекция.

Това, което е забавно в новата фаза на спора, е че министър председателят свърза президента с Пеевски и президентът отвърна със същото обвиняване. Както и да се поясняват изявленията, и в двете си проличава, че

Пеевски очевидно е воин в отрицателен подтекст

и за премиера, и за президента. Радев изясни, че не приема да замесват в едно изречение името на Пеевски и хора от неговата администрация и като се случи - ще реагира.

Реакцията на Борисов обаче провокира повече въпроси.

Извън дежурното разграничение на ГЕРБ от Движение за права и свободи (и през днешния ден той свърза Движение за права и свободи с " партията на президента " - Българска социалистическа партия, изясни, че Радев е получил техните гласове на изборите и даже сподели, че и той може да попита - с Пеевски ли се е договарял Радев за тези гласове), за самия Пеевски Борисов нормално се изрича деликатно и неутрално или ловко заобикаля тематиката.

Какво провокира Борисов тъкмо в този момент

да трансферира Пеевски и към президента (възможно ли е да е случайно) - към момента не е ясно.

Във въпросното изявление Борисов изненада, като назова още една социална загадка - кой е действителният притежател на " Юлен " (концесионера на ски-зона Банско) - Цеко Минев. Този, който е съакционер в Първа капиталова банка - същата, която пое задължения на Пеевски към КТБ, с цел да твърди последният след това, че няма нищо общо с Цветан Василев и банкрута на банката... Та новата фаза на спора държавно управление - президент внезапно може да придобие коренен смисъл...

Въпросите на Радев към Борисов оставят чувството, че той знае нещо от отговорите. Несериозно ще е президентът да пита с такава конкретика без да има информация. А разумно е да има информация - службите за сигурност, в това число ДАНС, която се бори с високата корупция, по закон изпращат, би трябвало да изпращат, отчетите си и на него, с изключение на на държавното управление. Ако президентът има информация, в действителност би трябвало да я съобщи на прокуратурата. И в случай че тя не реагира - да оповести това обществено. (А дали изобщо службите за сигурност, в това число ДАНС, за които знаем кой и по какъв начин ги управлява, могат да бъдат надеждни източници на информация; и дали към този момент не са превърнати в оръжие на едната страна в спора...оставям настрани.)

Във всички случаи конфликтът, дефиниран от Борисов като " вероломно нахлуване против държавното управление ", е здравословен, тъй като вади на бял свят проблемите, за които от години пишем. Предвзетото каканижене на политолози и антрополози какъв брой значим бил мирът и разбирателството сред институциите и кой бил отговорен за напрежението към този момент не костват нищо - отегчителни, крепящи статуквото приспивни приказки.

Дали този спор може да докара до разплитане на мафиотизираното кълбо

от зависимости в номинално разграничените управляващи, част от които е прокуратурата? Това зависи и от двамата генерали. Като начало те могат да отговорят на следните въпроси:

Към премиера:

Защо министър председателят Борисов нападна началника на кабинета на президента като го свърза с Пеевски?
Какъв съгласно Борисов е казусът, в случай че си обвързван с Пеевски?
Какво знае Борисов за разработки за контрабанда и за Пеевски, правени по време на служебното държавно управление на Радев?
Чел ли е тези разработки?
Ще изиска ли разработките от службите, каквото право той има?
Защо той не сезира прокуратурата да ревизира бизнес развиването на Пеевски?

Към президента:

Каква информация има президента Радев, с цел да зададе тъкмо тези въпроси на Борисов?
Ще опровергае ли отговорите, които получи от Борисов?
Знае ли за разработки за контрабандата и за Пеевски, правени по време на назначеното от него държавно управление?
Ако не е знаел, ще изиска ли тези разработки в този момент?
Ще сезира ли основния прокурор да проверява бизнес развиването на Пеевски и има ли той връзки с Борисов?
Защо е толкоз огромен проблем споменаването на името Пеевски в едно изречение с хора от неговата администрация?

И един въпрос, който се надявам да не остане реторичен: Ще чуем ли нещо по тематиката от основния прокурор?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР