Веригата има девет магазина в страната, планира и десети ©

...
Веригата има девет магазина в страната, планира и десети ©
Коментари Харесай

Продажбите на Jumbo в България са нараснали с над 20%

Веригата има девет магазина в страната, възнамерява и десети

© Цветелина Ангелова Веригата за детски артикули и домашни използва Jumbo е нараснала продажбите си в България с повече от една пета. Това демонстрира докладът на гръцкия притежател за последната финансова година, която завърши в края на юни. Българското сдружение " Джамбо Европейски Съюз.Б " е постигнало оборот от 85.6 млн. евро (167.4 млн. лева.), което е нарастване с 20.4% по отношение на миналата година. Ръст има и при облагата.

Резултати

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За финансовата 2018/2019 година общите продажби на Jumbo са в размер на 812.2 млн. евро или със 7.8% повече от миналата година. Данните демонстрират, че растежът в България изпреварва междинния за групата. В резултат на това делът на страната в общите продажби се е нараснал леко до 10.54%. Печалбата преди налози на Jumbo нараства с 6.7% приблизително и с към 8% в България, където доближава 22.7 млн. евро.

Към края на юни групата има 79 магазина, множеството от които в Гърция. Извън страната Jumbo има 9 обекта в България (4 в София и по един в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора), 5 в Кипър и 13 в Румъния, както и онлайн магазин. Чрез стратегически партньорства с други компании веригата участва в още няколко страни в района.

До две години групата възнамерява да построи още един магазин в България. Миналата година " Джъмбо Европейски Съюз.Б " показа капиталово предложение за търговски обект в промишлената зона на кв. " Илиянци " в столицата. Застроената повърхност се планува да бъде над 12 хиляди кв.м общо магазин и склад. Компанията купи земята преди повече от 10 години.

Капитал

На два пъти през последната година - през септември 2018 година и през януари 2019 година, българската компания понижава капитала си по решение на борда на шефовете на групата. Понижението е с общо 44 млн. евро и е направено посредством понижаване на номиналната стойност на акциите от 100 на 65 лева и връщане на капитала на компанията майка. След тези интервенции акционерният капитал на българското сдружение е 82.62 млн. евро (161.6 млн. лева.), излиза наяве още от доклада на Jumbo. Справка в Търговския указател демонстрира, че това е следващата такава интервенция от 2014 година насам и е направена по контракти още от времето, когато веригата влезе в страната.

" Джъмбо Европейски Съюз.Б " е на 12-о място в секторната ранглиста на комерсиалните веригите в К100 с общи доходи от 164.6 млн. лева (162.27 млн. лева нетни) за 2018 година и растеж от близо 11% на годишна база. С облага от 32.8 млн. лева " Джъмбо Европейски Съюз.Б " е и компанията с втора най-висока доходност в бранша (19.95%).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР