Веригата аптеки Фармастор е основана в София през 2001 г.

...
Веригата аптеки Фармастор е основана в София през 2001 г.
Коментари Харесай

КЗК ще проучва детайлно миниатюрна сделка за 19 аптеки

Веригата аптеки " Фармастор " е учредена в София през 2001 година

Още по тематиката
Печалбите в сегмента идват от 30% от продаваните артикули

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса пред " Капитал "

Основателят на веригата " Ремедиум " Николай Костов пред " Капитал "

Комисията за защита на конкуренцията извънредно рядко не утвърждава поискана договорка сред компании за месец, а потегля към по-дълбоко изследване на участниците в придобиването и бранша. В новия си състав тя подхваща този ход за повторно: първо го направи при приблизително огромна договорка в охранителния бранш, а в този момент ще влага сили в инспекция на резултата от покупка на 19 аптеки. Общото в тази ситуация е, че двата бранша са наситени с конкуренция. Докато десетки пъти към този момент Комисия за защита на конкуренцията не си е правила труда да преглежда в елементи покупко-продажби,. Най-пресен образец за това е продажбата на марките на свързвания с Делян Пеевски " Булгартабак ", с които ВАТ закупи 42% пазарен дял. Тази договорка бе утвърдена за дни без многомесечно изследване.

Новината от тази седмица е във връзка настояването на дистрибутора на медикаменти " Софарма трейдинг " да придобие посредством сдруженията си, които ръководят 16 аптеки с марката SOрharmacy, 19 аптеки от веригата " Фармастор ", множеството от които са в София. На фона на близо 4000 аптеки в България и голям брой интегрирани структури изненадващо срещу договорката се афишират фирмите на депутата Веселин Марешки, който в действителност държи един от най-големите дистрибутори и най-голямата верига от 400 аптеки. Той показва, че няколко други вериги със 150 обекта са стопански свързани с групата " Софарма ". Дори и да е по този начин, структурата би имала по-малък дял от самия Марешки. Но за Комисия за защита на конкуренцията договорката за 19-те аптеки се явява основна и ще отдели сред 1 и 3 месеца, с цел да я изследва.

Цялото изследване става на фона на секторния разбор за фармацевтичния пазар, който Комисия за защита на конкуренцията приготви за тази икономическа област в края на предходната година и съгласно който в България няма монополни отвесно и хоризонтално интегрирани структури по веригата производител – търговец на едро – аптеки, както и вериги аптеки, които да изкривяват пазара.

В страната има 4000 аптеки, като оборотът е 2.8 милиарда лева през предходната година. Някои са единични, само че по-голямата част от продажбите минават през вериги аптеки (виж таблицата).

Предложената договорка

Според информацията в решението предлагането на " Софарма трейдинг " е да придобие 17 аптеки в София и две в Бургас с марката " Фармастор ". Цената на договорката не се оповестява, само че като обществена компания " Софарма трейдинг " заяви, че ще разраства бизнеса си, в това число и посредством покупка на други компании, и общото й заседание, както и това на компанията майка " Софарма " взеха решения да кредитират бъдещи придобивания.

Самата " Софарма трейдинг " е един от четирите огромни национални дистрибутора на медикаменти, всеки с към 20% дял в доставките за аптеки и лечебни заведения. Веригата " Фармастор " съществува от 2001 година, неин създател е Данаил Кишкин, а през 2008 година негов съучастник става Денница Бешлиева.

В България отвесната интеграция производител - търговец на едро - аптека не е неразрешена от закона. Не е неразрешено и разрастването по хоризонтал, като лекарственият закон лимитира едно сдружение или физическо лице да стопанисва по четири аптеки. Така огромните вериги аптеки, като да вземем за пример тази на Веселин Марешки, са формирани от холдинги, в които има голям брой дъщерни сдружения - притежатели на по четири аптеки.

На пазара има голям брой търговци на едро, които сами правят доставките до своите аптеки или доставят и други обекти. По подобен метод да вземем за пример търговецът на едро " Ремеди трейдинг " доставя веригата аптеки " Феникс ", " Фармнет " на семейството Марешки е дистрибутор на едноименните аптеки, веригата " Медея " се доставя от търговеца на едро " Медея Фармако ", а аптеките SOpharmacy – от " Софарма трейдинг ".

Фармацевтичните компании, чиито медикаменти се продават на пазара, не намират в идната договорка учредения за терзания. Причината е, че с цел да може да обслужва и резервира клиентите си, една аптека би трябвало да разполага с цялостно портфолио медикаменти и други артикули.

Кой е срещу

За сметка на това обаче съперниците на аптечния пазар и в дистрибуцията на " Софарма Трейдинг " са на мнение, че договорката ще им се отрази отрицателно. Едното писмо е от Асоциацията на притежателите на частни аптеки, която сплотява фармацевтите на Веселин Марешки, другото е от търговеца му на едро " Фармнет " и верига " Марешки ", а към тях се включва и търговецът на едро " Стинг ".

От групата на Марешки настояват, че в сектора е известно, че " Софарма трейдинг " е отвесно интегрирано с вериги аптеки " Санита ", " Сейба ", Софийска аптека " и SCS, които са към 150 и е техен главен снабдител и след придобиването на аптеки " Фармастор " пазарният им дял ще нарасне до 17%.

От " Стинг " даже стигат до догатки, че е допустимо новият притежател " да въздейства върху решенията на магистър-фармацевтите при отпущането на лекарствени артикули, които ще са рискови за крайните консуматори и е допустимо да злоупотребява с цените ".

Защо да бързаме

В идващите до четири месеца Комисия за защита на конкуренцията афишира, че детайлно ще изследва по какъв начин ще се отрази придобиването на 19-те аптеки и новата група върху целия бранш. Според данни от пазара сега веригите SОpharmacy и " Фармастор " са с пазарни дялове под 1% на аптечния пазар.
Комисия за защита на конкуренцията ще ревизира и какви са връзките сред " Софарма трейдинг " и компанията SCS франчайз. В момента " Софарма трейдинг " е един от главните снабдители на SCS, само че " Софарма " или дистрибуторът й нямат благосъстоятелност в аптечното сдружение. Самите аптеки са с към 10% пазарен дял в продажбите на медикаменти в България.
От " Софарма трейдинг " оповестиха, че няма да разясняват и се срещат с претекстовете на Комисия за защита на конкуренцията.
Факт обаче е, че някои покупко-продажби се преглеждат от Комисия за защита на конкуренцията по бързата писта, а на други, освен това дребни, се пречи. При покупка множеството сдружения са си обезпечили финансиране, което стои на трупчета. А на финала доста евентуално е регулаторът да утвърди договорката, просто я е отсрочил и събрал още вътрешна комерсиална информация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР