Верига от пропуски са довели до фаталния инцидент край Своге,

...
Верига от пропуски са довели до фаталния инцидент край Своге,
Коментари Харесай

Всичко на пътя край Своге било извън закона

Верига от пропуски са довели до съдбовния случай край Своге, при който починаха 17 души. Това съобщи Диана Русинова от Института за пътна сигурност при представянето на резултати от прелиминарен доклад-анализ по отношение на тежката злополука.

От планиране на ремонта, през провеждането му, до стартирането на пътя в употреба - всеки един от органите е позволил неточности. Последно по веригата е Министерство на вътрешните работи, което е можело да наложи наказания, съобщи Русинова.

По думите ѝ на рисковия завой няма комплициран законово открит знак, а пано с измислено наличие, което единствено разсейва водачите. В зоната на злополуката знаците не са поставени на вярната височина, нито на вярно разстояние от пътя.

Интересен факт е, че през 2012 година, преди ремонта на пътя, не е имало знак за понижаване на скоростта.

Освен това основите на мантинелата са сложени по неверен метод -

не на 55 см, а на 20 см от платното. Така самата мантинела навлиза в пътното платно с няколко сантиметра и цялото придвижване се измества във вътрешността към осевата линия.

Тротоарът също не е бил съгласно условията и вместо 150 см. е 111 см., уточни Русинова. Тя добави, че и маркировката не е изпълнена вярно.

Зърнометрията на aсфалта също е нарушена. Фракцията на настилката не е каквато би трябвало да бъде -

пътят е бил равен като огледало,

всички са знаели, споделиха от Института и потвърдиха, че цялостната геометрия на пътя е изменена.

Още по тематиката:

Валентин Радев: Всъщност това е политическата отговорност

АПИ: "Трейс " стартира да отстранява дефектите от пътя край Своге

Протест в отбрана на водача на рейса, аварирал край Своге

От неправителствата организация Институт за пътна сигурност оповестиха, че ще създадат свое следствие за злополуката край Своге. Документът има общо 11 извода. В предварителния отчет са взели присъединяване специалисти и от интернационалните организации.

Такъв вид отчет би следвало да бъде направен от държавна институция, съобщи специалистът по сигурността на придвижването по пътищата Богдан Милчев.

По думите му, Министерство на вътрешните работи е можело да санкции притежателя на пътя - АПИ сред 2 и 7 хиляди лева, както и да спре придвижването по него.

Държавата отказала подпомагане на Института, тъй като вървяло разследване.

По мотив излезлия отчет от прокуратурата разясниха,

че такава активност няма темперамент на следствие по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и всевъзможни изказвания и оповестени констатации в този смисъл нямат формален темперамент и не ангажират органите на досъдебното произвеждане.

От прокуратурата оповестиха още, че следствието на тежкото произшествие продължава. То е предоставено на Националната следствена работа.

Досега са назначени 20 съдебномедицински експертизи, в това число експертиза за определяне на здравословното положение на обвинения лидер на рейса, както и съдебно- химическа експертиза за установяване съществуването алкохол и упойващи субстанции на кръвните му проби. Разпитани са над 60 очевидци, измежду които и всички потърпевши лица, чието здравословно положение разрешава това.

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР