Верена Балзен - наследница на известната компания за сладкарски изделия

...
Верена Балзен - наследница на известната компания за сладкарски изделия
Коментари Харесай

Богатата наследница, която възмути цяла Германия

Верена Балзен - наследница на известната компания за сладкарски произведения Bahlsen - провокира вълна от отвращение с думите си, че фамилната компания се е " отнасяла добре " към хората, упражнявали насилствен труд.

Всичко стартира на 8 май т.г. с едно признание на богатата наследница на компанията Балзен (Bahlsen) - една от най-големите производителки на сладкарски произведения в Германия, измежду които и на доста известните бисквити с марка Leibniz. В Хамбург 25-годишната Верена Балзен съобщи буквално следното: " Да, аз съм капиталистка. И единствената ми задача е да спечелвам пари, а с получаваните дивиденти да си закупувам яхти ".

Макар и изказани по подигравателен метод, думите на богатата наследница на империята Bahlsen възпламениха обществените мрежи. Веднага ѝ беше напомнено, че положението на нейната династия е било построено и с насилствения труд на служащи по времето на Втората международна война.

В отговор Верена съобщи в изявление за вестник " Билд " на 13 май, че не се усеща виновна за събития, случили се преди нейното раждане. В допълнение тя акцентира, че на въпросните служащи им било плащано колкото и на германците, а също така компанията се била отнасяла " доста добре " с тези служащи. " Така че няма от какво да се срамим ", сподели най-после младата жена.

Носят ли наследниците отговорност за закононарушенията?

Не е загадка, че по време на националсоциализма в Германия доста хора са били заставяни да се трудят за огромните немски компании. Смята се, че в този интервал общо 13 милиона души са полагали насилствен труд - измежду тях мъже, дами и деца от окупираните от нацистите територии в Европа, военнопленници и пандизчии от концентрационните лагери. И компанията Bahlsen не прави изключение в това отношение: допуска се, че към 200 души, главно дами от Украйна, са полагали насилствен труд от 1941 до 1945 във фабриката ѝ в Хановер.

През 2000 година към 60 източноевропейски жители, които по времето на Втората международна война са били принуждавани да работят за Bahlsen, подадоха групов иск против компанията. Съдът обаче отхвърли настояването за компенсации поради изтекла отминалост. Производителят на бисквити и печива обаче непринудено внесе към 760 000 евро в специфичен фонд за компенсиране на жертвите на насилствения труд.

Скандалните изказвания на Верена Балзен породиха отвращение както в Германия, по този начин и в чужбина. Генералният секретар на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Ларс Клингбайл сподели, че сходно надменност е неприемливо. " Няма за какво да се изненадваме, че хората не имат вяра в справедливостта, откакто наследниците на големи благосъстояния приказват за пазаруване на яхти, вместо за отговорност пред обществото ", сподели политикът.

Младите не знаят задоволително за националсоциализма

В обществените мрежи към този момент се популяризира апел за протест на продукцията на Bahlsen, а на младата наследница се предлага да постави едногодишен обществен труд в интерес на обществото. Тя обаче напълно не е единствената, която не познава добре историята на Германия: настоящи социологически проучвания демонстрират, че младежите в Германия, Австрия и редица други европейски страни не са познават редица обстоятелства и събития, свързани с Холокоста и времето на националсоциализма.

През 2018 година Университетът в Билефелд организира изследване, което сподели редица забавни резултати. Стана ясно, че 69% от интервюираните отхвърлят техните предшественици да са били обвързани по някакъв метод с националсоциалистическия режим. На въпрос дали усещат морална отговорност за закононарушенията, въпреки и да нямат персонална виновност за Холокоста, едвам 11% от интервюираните са дали отговор позитивно, а 56% - негативно. 93% от интервюираните са декларирали, че в учебно заведение би трябвало да се учи тематиката за нацисткия режим и неговите закононарушения.

Bahlsen осъзнава историческата си отговорност

Ръководството на Bahlsen реагира на скандалните изказвания на наследницата на компанията. В своя декларация то акцентира, че е изцяло наясно с историческата и моралната си отговорност. " Компанията помни страданията на хората, полагали насилствен труд, и голямата неправда, осъществена по отношение на тях и по отношение на доста други хора ", се споделя в текста.

Фирмата дава обещание още да ангажира историци, които да проведат без значение проучване за потреблението на насилствен труд във фабриката на компанията в Хановер и да разгласяват резултатите от него.

А Верена Балзен въпреки всичко реши да се извини за думите си: " Беше неточност да се обостря този спор с лекомислени изказвания. Извинявам се за това. Не съм си и помисляла да подценявам закононарушенията на националсоциализма и последствията от тях ", увери наследницата на фамилния бизнес.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР