Вера Йоурова. Снимка: БГНЕС Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова предлага

...
Вера Йоурова. Снимка: БГНЕС Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова предлага
Коментари Харесай

ЕК подготвя тест за независимо правосъдие като условие за еврофондовете


Вера Йоурова. Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова предлага страните от Европейски Съюз да минават тест за независимостта на правораздаването си като изискване за достъп от еврофондовете, заяви " Ройтерс " във вторник.

Европейските институции са при започване на договарянията за новия бюджет на Европейски Съюз, който възлиза на близо 1 трилион евро годишно. Проектът би трябвало да бъде оповестен през май.

Според " Ройтерс " концепцията на Йоурова адресира главно проблемите с Полша, където държавното управление прави съществени опити да придобие надзор над правосъдната система. Този развой докара до спор с Еврокомисията и Европарламента. Срещу Варшава стартира процедура за задействане на член 7 от Договора за Европейски Съюз, което може да докара до отнемане от глас на най-голямата източноевропейска страна при взимането на решения в европейските институции.

Комисар Вера Йоурова споделя, че в Европейската комисия има консенсус за това, че би трябвало да се работи по хрумвания за укрепване на правораздавателните системи, до момента в който се възнамерява новият бюджет на Европейски Съюз.

" Един от методите да се случи това е като се упорства, че самостоятелното правораздаване е належащо за ефикасен надзор над потреблението на еврофондовете. Бих желала да предложа едно сходно обвързване сред двете ", разяснява Йоурова.

Преди ден Европейската комисия удостовери, че еврокомисарят по правораздаването взе участие в подготовката на новия бюджет.

Йоурова разяснява, че през втората половина на 2018 година е допустимо да бъде направен и прегледът на политиката на Европейски Съюз за налагане на общи стандарти в правораздаването. Една от опциите е всяка година да се прави проверка на представянето на националните правораздавателни системи. Този развой евентуално ще се обвърже със наложителния разбор на националните стопански политики по доближаването и общите цели, за които са се договорили страните от Европейски Съюз.

Йоурова счита, че в случай че новите правила бъдат утвърдени, те ще са в действие за всички страни членки и за всички еврофондове.

" Това не трябва да се възприема като наказателна мярка, а като механизъм за поддръжка на положителни практики. Дискусията по предложенията може да помогне за превъзмогване на някои от пречките за достъп до еврофондовете ", счита еврокомисарят.

Вера Йоурова е работила по ръководството на фондовете за районно развиване в Чехия.

" Ройтерс " разяснява, че някои от държавните управления на богатите западноевропейски страни, които са съществени донори в Европейски Съюз, са раздразнени от проблемите в част от източноевропейските членове на съюза.

Западноевропейските страни би трябвало да запълнят дупката, която се отваря от напускането на Англия, а техните сътрудници в Източна Европа основават непрекъснато нови проблеми. Затова се ускорява и натискът да има ясна връзка сред приемането на дотации и спазването на стандартите на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР