Вера Йоурова при откриването на годишната министерска среща ЕС –

...
Вера Йоурова при откриването на годишната министерска среща ЕС –
Коментари Харесай

Вера Йоурова: Като говоря с Цацаров, чувам за напредък, като видя фактите, започвам да се съмнявам

Вера Йоурова при откриването на годишната министерска среща Европейски Съюз – Западни Балкани в региона на правораздаването и вътрешните работи

© Велко Ангелов Още по тематиката
Вера Йоурова: Все още няма осезаеми резултати в битката с корупцията

Комисарят по правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете пред " Капитал "
25 окт 2017
Управляващите и Движение за права и свободи единомислещи по измененията в правосъдния закон

Специализираният съд и спецпрокуратурата стават изключителни и ще бъдат привилегировани с бонуси и командироване
20 окт 2017
Неправителствени организации пишат до трима еврокомисари за законопроекти, ограничаващи достъп до съд
4 сеп 2017 " Всеки път, когато се срещна с господин Цацаров и когато имам опция да разисквам с него тези тематики, промяната и работата на прокуратурата и нейните структури, той ми дава безапелационни знаци за прогрес. Винаги, когато се срещна с него оставам с усещане, че всичко в България е наред. След това виждам обстоятелствата, цифрите, резултатите и в мен се появяват подозрения по отношение на това дали в действителност всичко е толкоз прелестно. Така че дано да изчакаме и да забележим какво ще покаже отчетът от ноември. Ние желаеме да сме обективни и оптимално справедливи. Затова всякога, когато се срещна с господин Цацаров, му поисквам триумф и и фактически прокуратурата да покаже действителни резултати ".

Това знаково изявление направи през днешния ден еврокомисарят по правораздаване, права на потребителите и тъждество Вера Йоурова на въпрос каква е нейната оценка на промяната в българската прокуратурата в подтекста и на структурния и функционален разбор, направен от група европейски прокурори от службата за структурна промяна към Европейска комисия. Еврокомисар Йоурова е в България за присъединяване в годишната министерска среща Европейски съюз - Западни Балкани в региона на правораздаването и вътрешните работи.

Запитана за прогнози за идния мониторингов отчет по Механизма за съдействие и оценка, който тази година ще бъде разгласен през ноември, Йоурова отхвърли да влезе в конкретика, само че за следващ път съобщи, че отчетът ще бъде почтен и справедлив и ще регистрира всичко направено. Тя не се ангажира със период за преустановяване на мониторинга, като в същото време доста ясно съобщи, че това може да стане чак когато се видят необратими и устойчиви резултати. В идния отчет с изключение на оценки, ще има и " оферти и рекомендации да се продължава със започнатото ". Европейска комисия от самото начало желае едно и също нещо - необратим прогрес, сподели Йоурова.

" Зависи от резултатите и от оценката на специалистите. Председателят на Европейската комисия споделя,че неговото предпочитание е този механизъм към този момент да се приключи и да се откри нов метод за работа и съдействие. Но не можем да предвиждаме. Това ще е решение, което ще се базира на осезаемите резултати, които желаеме да забележим, и на необратимостта и устойчивостта на промените ", съобщи Йоурова.

Само два дни по-рано в изявление пред български медии във връзка на актуалната си аудиенция тя направи същия акцент във връзка на идния отчет, като сподели: " Предполагам, че ще има незавършени неща, както споделих и преди, по отношение на прокуратурата, мисля, че бихме могли да сме подготвени да завършваме този механизъм за съдействие и наблюдаване до края на мандата на Комисията, а точно до 2019-та година. "

На въпрос през днешния ден дали Европейска комисия регистрира отчетите на Венецианската комисия към Съвета на Европа Йоурова отговори утвърдително: " Ползваме ги като изчерпателен материал. Ние съществено сътрудничим с Венецианската комисия. " В началото на този месец Венецианската комисия разгласява мощно сериозно мнение за измененията в Закона за правосъдната власт в България с рекомендации да се основат законови гаранции за самостоятелен съд и отчетна прокуратура. Дни по-късно и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласоподава резолюция, в която сложи България в група на пет страни членки, в които върховенството на правото е мощно застрашено.

По-рано денем прокуратурата разгласява известие, че в постройката на Министерският съвет основният прокурор Сотир Цацаров, министър председателят Бойко Борисов, министърът на правораздаването Цецка Цачева и министърът на вътрешните работи Валентин Радев са се срещнали с Вера Йоурова и с други двама еврокомисари - Димитрис Аврамуполус, еврокомисар по миграция, вътрешни работи и поданство и с Мария Габриел, еврокомисар по цифровизацията. На срещата били разисквани рекомендациите в Доклада за Механизма за съдействие и оценка, написа в прессъобщението на прокуратурата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР