Вера Маринова е легенда в спортната журналистика. Благодарение на нея

...
Вера Маринова е легенда в спортната журналистика. Благодарение на нея
Коментари Харесай

Вера Маринова за гимнастичките ни: Тези деца са нещо уникално

Вера Маринова е легенда в спортната публицистика. Благодарение на нея от тв приемниците звучаха не просто мнения, а истории. С нейния глас свързваме най-големите триумфи на българската художествена гимнастика от епохата на Златните девойки, споделя Би Ти Ви.

Преди да попадне на коментаторския пулт обаче Вера също се е състезавала в националния тим по художествена гимнастика. Има две международни трофеи и бронзов орден с ансамбъла през 1967, 69-та и 71-ва.

Тя поставя завършек на спортната си кариера, когато е на 24 години и я заменя с малкия екран.

Две години е била шеф на спортната редакция на Българска национална телевизия. А в средата на 90-те избира за собствен дом Англия. На Острова тя оглавява PR отдела към локалната федерация по гимнастика.

" Бях първата жена и мъжете мъчно привикнаха с това, само че то си е част от специалността. А налагането на един нов, по-емоционален жанр на коментиране стана поради една чисто женска красота ", сподели Маринова в студиото на " Тази неделя ".

" Като започнах в малкия екран стоях доста покрай гимнастичките и треньорките, тъй като към този момент бях изяла три торби сол с тях като състезателка. Много девойки от нашето потомство по-късно станаха треньорки. Вълнението ми нямаше по какъв начин да бъде отстранено, тъй като познавах нещата до болежка. Стараех се хората да схванат повече за този спорт ".

Тя разяснява и свадите в родната гимнастика сред Нешка Робева и Илиана Раева:

" Разногласията в художествената гимнастика са на задатък сцената, тъй като е един доста известен спорт и хората се интересуват. Идва време, когато учениците и учителите би трябвало да пораснат и учителите би трябвало да одобряват този факт. Никой безусловно в никакъв случай не е отричал гения на Нешка. Тя беше в центъра на нещата, само че една от нейните " дъщери " Илиана потегли с доста мощно движение. Не виждам за какво би трябвало да се ревнуваме една друга, тъй като някой сега е направил по-голяма или по-малка стъпка. През 80-те ни беше доста елементарно, тъй като ние имахме изискванията, които светът нямаше. Борехме се против един Съветски съюз, който в този момент е разчленен на седем. Художествената гимнастика стана олимпийска дисциплинираност, западните страни започнаха да наливат " ноу хау " и финанси. Хората не си дават сметка, че през днешния ден нещата са толкоз разнообразни. Зад всеки един тим стои името на българска или съветска треньорка. ", сподели още тя.

Вера Маринова показа още, че е извънредно впечатлена от работата на ансамбъла и неговите треньори.

" Тези деца, които нахлуха със взлом предходната година и завоюваха сребърни медали, са нещо неповторимо. Уникален е целият отбор с качеството на своите постановки! ", добави Маринова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР