Вера Маринова е легенда в спортната журналистика. Благодарение на нея

...
Вера Маринова е легенда в спортната журналистика. Благодарение на нея
Коментари Харесай

Вера Маринова - гласът на златното поколение гимнастички

Вера Маринова е легенда в спортната публицистика. Благодарение на нея от тв приемниците звучаха не просто мнения, а истории. С нейния глас свързваме най-големите триумфи на българската художествена гимнастика от епохата на Златните девойки.

Преди да попадне на коментаторския пулт обаче Вера също се е състезавала в националния тим по художествена гимнастика. Има две международни трофеи и бронзов орден с ансамбъла през 1967, 69-та и 71-ва.
Тя поставя завършек на спортната си кариера, когато е на 24 години и я заменя с малкия екран.

Две години е била шеф на спортната редакция на Българска национална телевизия. А в средата на 90-те избира за собствен дом Англия. На Острова тя оглавява PR–отдела към локалната федерация по гимнастика.
Снимка: bTV
" Бях първата жена и мъжете мъчно привикнаха с това, само че то си е част от специалността. А налагането на един нов, по-емоционален жанр на коментиране стана поради една чисто женска красота ", сподели Маринова в студиото на " Тази неделя ".

" Като започнах в малкия екран стоях доста покрай гимнастичките и треньорките, тъй като към този момент бях изяла три торби сол с тях като състезателка. Много девойки от нашето потомство по-късно станаха треньорки. Вълнението ми нямаше по какъв начин да бъде отстранено, тъй като познавах нещата до болежка. Стараех се хората да схванат повече за този спорт ".

Тя разяснява и свадите в родната гимнастика сред Нешка Робева и Илиана Раева:

" Разногласията в художествената гимнастика са на задатък сцената, тъй като е един доста известен спорт и хората се интересуват. Идва време, когато учениците и учителите би трябвало да пораснат и учителите би трябвало да одобряват този факт. Никой безусловно в никакъв случай не е отричал гения на Нешка. Тя беше в центъра на нещата, само че една от нейните " дъщери " Илиана потегли с доста мощно движение. Не виждам за какво би трябвало да се ревнуваме една друга, тъй като някой сега е направил по-голяма или по-малка стъпка. През 80-те ни беше доста елементарно, тъй като ние имахме изискванията, които светът нямаше. Борехме се против един Съветски съюз, който в този момент е разчленен на седем. Художествената гимнастика стана олимпийска дисциплинираност, западните страни започнаха да наливат " ноу хау " и финанси. Хората не си дават сметка, че през днешния ден нещата са толкоз разнообразни. Зад всеки един тим стои името на българска или съветска треньорка. ", сподели още тя.
Снимка: Lap.bg
Вера Маринова показа още, че е извънредно впечатлена от работата на ансамбъла и неговите треньори.

" Тези деца, които нахлуха със взлом предходната година и завоюваха сребърни медали, са нещо неповторимо. Уникален е целият отбор с качеството на своите постановки! ", добави Маринова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР