Венцислав Петков е близък приятел на бившия министър Радостин Василев,

...
Венцислав Петков е близък приятел на бившия министър Радостин Василев,
Коментари Харесай

Бившият шеф на НСБ иска 79 хил. лв. обезщетение, че е сменен, НОИ го разследва

Венцислав Петков е непосредствен другар на някогашния министър Радостин Василев, който го постави на поста
Светослав Русинов бе назначен за изпълнителен шеф на “Национална спортна база ” ЕАД на 24 август. Има юридическо и икономическо обучение, с 11 години стаж в структурите на НСБ като юрист и старши юрист. От 2017 година е юрист на “Сердика спортни парцели ” ЕАД. През септември 2020 година е назначен за основен юрист в “Академика 2011 ” ЕАД, след което бе уволнен от Радостин Василев. Дружеството е най-важното в системата на спорта, като в него влизат ръководството на високопланинската база “Белмекен ”, на националния стадион, на най-голямата зала “Арена София ” и други.

- Проблемите към “Национална спортна база ” внезапно станаха съществени. Да стартираме със спонсорския контракт за най-голямата зала в България, която към този момент е “Арена София ”. Как е преустановен договорът? Какви са тези 250 000 лв., за които приказва някогашният министър Радостин Василев?

- Договорът е преустановен с анекс № 11-1506-1. Тук е забавният миг. Той е от 2 август, само че влиза в действие от 1 юли. Или след края на второто тримесечие. Още по-интересно е, че са планувани 45 работни дни да се махнат рекламите. Или рекламодателят употребява правата си още близо 2 месеца. Реално ние искания към ЗАД “Армеец ” нямаме. Двете страни са изпълнявали тъкмо контракта си. Нямаме и виновност, че се случи пандемията, че няма събития.

В период от 10 работни дни от анекса са получени всички суми до 1 юли. Но действително посредством някогашния шеф Венцислав Петков сме се отказали от тези до 7 октомври, които не са малко. Колкото до сумата от 250 000 лв., би трябвало да питате самия Радостин Василев. Такава сума не е постъпвала при нас.

- Колко изпусна сдружението до края на контракта?

- Тримесечната вноска бе 326 841,09 лева без Данък добавена стойност или 392 209,31 лева с Данък добавена стойност. Направете си сметка какъв брой са загубите до 7 октомври. Общата сума до края на контракта бе в размер на 1 647 279,08 лева с включен Данък добавена стойност, като в тази сума не е включен инфлационният показател за 2022 година Това също е включено в контракта, само че Национален статистически институт го дефинира в края на всяка година. Сами знаете какъв брой ще бъде този показател през тази година.

- Има ли интерес към състезанието за нов спонсор на залата?

- Да. Той изтича на 15 декември. Сигурен съм, че ще има предложения.

- Договорът за софтуера също разсъни много разногласия и подозрения.

- Нормално е. Системата е отлична, само че просто не ни е нужна. Тя е за компании с милиони консуматори. Мечтая един ден да имаме толкоз, само че действителностите са други. Документооборотът ни е напълно цифровизиран, като за това са употребявани следните софтуерни артикули – деловодна стратегия БДИАС, счетоводна стратегия Workflow, стратегия за заплатите “Аладин ”, хотелски и резервационен Clock. Последният е всеобщо употребен от хотелите, и то на реномираните вериги в България. Все отново, с цел да не допуснем неточност, изпратихме питане до “Информационно обслужване ” АД, който е водач в тази област. Отговорът е безапелационен: “При сравнение на обсега и цената на договорите установихме, че общата стойност на плана, изпълняван в  АМС, е доста по-ниска (при неведнъж по-голям обсег, брой лицензи и по-дълъг интервал на поддръжка) от цената на договорите, подписани от “Национална спортна база ” ЕАД ”. При това състояние няма какво да се добави.

- Получени ли са претенции от някогашни членове на съвета на шефовете за компенсации и в какъв размер?

- Да, има такива по контракти за ръководство, които не сме виждали. Твърди се за отплата от 6 месеца, а в цялата история на сдружението постоянно е била за 1 месец. Бившият изпълнителен директор Венцислав Петков претендира за 78 953 лева Освен това на 9 декември бяхме осведомени от една от банките, с които работим, че е получен обезпечителен запор, натрапен от Великотърновския апелативен съд, за сумата от 73 485 лева в негова изгода. Въпросната сума не следва да бъде заплатена към днешна дата от сдружението. В близко бъдеще чакаме искова молба от господин Петков за въпросната сума. Дружеството ще отстоява правата си до дъно и още с отговора на исковата молба ще изиска да бъде вдигнат обезпечителният запор, първо, като безпочвен, а и второ, предвид на това, че към днешна дата сдружението разполага с задоволителна ликвидност, която сигурно покрива упоменатата сума.

В тази връзка е забавно, че все още сме получили писмо от НОИ, в което ни осведомят, че тече инспекция по отношение на незаплатени от господин Петков осигурителни вноски. Същият при постъпването си в сдружението е подписал декларация, в която показва, че се обезпечава на друго място над оптималния застрахователен предел и затова не следва да се заплащат осигуровки върху възнаграждението, което получава в качеството си на изпълнителен шеф на НСБ ЕАД. С оглед на въпросната инспекция може да се направи обосновано съмнение, че показаната декларация е с погрешно наличие.

Владислав Божиков претендира за 27 025 лева Същата сума желае и Румен Муратев. Невена Полименова-Тошмакова претендира за обезщетение от 24 495 лева

- Пристигали ли са претенции за информация и документи от държавни органи, които да правят инспекции по отношение на някогашни членове на съвета на шефовете на сдружението?

- Искания за даване на документи са постъпили от Главна дирекция “Национална полиция ”, като към този момент сме дали всички изискани документи.

- Кои способени органи са сезирани за дейности на предходното управление?

- Подадени са сигнали до ГДНП и СРП по отношение на дейностите на бившето управление в лицето на изпълнителния шеф Венцислав Петков, неговия заместител Людмил Лазаров и ръководителя на съвета на шефовете Владислав Божиков.

- Министър Весела Лечева разгласи, че липсват и документи от сдружението.

- Това е реалност. До момента не е открит и един протокол от съвещание на съвета на шефовете. Има такива единствено от времето на предното управление. Г-н Василев съобщи в Народното събрание, че господин Петков ще ги даде с нотариална покана. За мен обаче, откакто са напуснали сдружението, най-вероятно са компрометирани от юридическа позиция.

- Има ли и други контракти, които са съмнителни?

- Има един много забавен - за разчистване. По неговите условия би трябвало да се заплащат по-големи суми за разчистване, в сравнение с вземаме от уредниците на събития в “Арена София ”.

- Каква беше ликвидността на сдружението, когато встъпихте в служба?

- Към датата на встъпването ми в служба свободните парични средства на сдружението по банкови сметки и каси, изключвайки целеви средства, предопределени за стоителство на спортни зали, бяха в размер на 1,1 млн. лева Това някак си може да се чака, откакто федерациите, които са основните ни клиенти, получиха средства през май, а някои и през юни.

Така с навлизането в отоплителния сезон бе основана обстановка на липса на ликвидност и усложнения с паричните потоци и естественото действие на сдружението, изразяваща се в закъснение на заплащания към снабдители, закъснение на заплащания към личен състав и осигурителни организации, начисляване на спомагателни тежести като неустойки и лихви за веселба. Очакваните финансови усложнения се показват и в разноските, които сдружението би трябвало да поеме по отношение на организирането на две огромни спортни събития през месец септември, а точно международното състезание по художествена гимнастика, както и шампионата по тенис от АТР 250.

Сумите, които са получени за тези две съществени мероприятия - 720 000 лв. от федерацията по художествена гимнастика на 2 август и 425 000 лв. от федерацията по тенис, са били употребявани от предходното управление за непланирана и нестимулирана инвестиция по отношение на внедряването на интегрирана единна осведомителна система SAP. Бил е стихотворец финансов ангажимент към компанията снабдител за 1,745 милиона лв., от които 1,087 милиона са платени предплатено на 4 август. Освен уговорката по внедряване на софтуера са поети и спомагателни разноски по отношение на техническото застраховане на процеса по внедряване.

Добавяме към това и пропуснатите изгоди от прекратения контракт за спонсорство и вместо тези събития да обезпечат успокоение до края на годината, към датата на встъпването ми в служба е налице обстановка на липса на ликвидност и усложнения при естественото действие на сдружението. То беше подложено на ликвиден риск в кратковременен проект да се доближи до възпрепятстване на протичането на елементарния работен развой и реализирането на съществени действия - спиране на комунални услуги, прекъсване на доставки на храни за спортните бази, сензитивно повишаване на отговорностите към снабдители, личен състав и бюджетни организации.

Очакваните приходи през месеца, идващ встъпването ми в служба, свързани с настоящата активност, са към 850 хиляди лв.. В същото време заплащанията за септември са към 1,7 милиона лв.. Така свободните средства се стопяват с към 800-900 хиляди лв.. Това ни тормози, само че работим по оздравяването на сдружението.

Интервю на Георги Банов
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР