Венецуелците се готвят да гласуват на избори, които президентът Николас

...
Венецуелците се готвят да гласуват на избори, които президентът Николас
Коментари Харесай

Венецуела затъва в разочарование в навечерието на очакваната победа на Мадуро

Венецуелците се готвят да гласоподават на избори, които президентът Николас Мадуро наподобява съвсем несъмнено, че ще завоюва. Продължението на това ръководство се чака да удължи икономическата и политическата рецесия в страната, да провокира още премеждия и да принуди повече хора да емигрират.

Предизборни плакати, които може да се видят във венецуелската столица Каракас, демонстрират един от претендентите за президент повече от останалите: президента Николас Мадуро, който се чака да реализира лесна победа в атмосфера на незаинтересованост и равнодушие.

" Мадуро ще завоюва. Няма значение дали ще получи някакви гласове. Той ще завоюва ", сподели транспортен бизнесмен, който не искаше името му да се разгласява, в навечерието на изборите в неделя.

Бойкот на множеството опозиционни партии, поддръжката на държавния уред и хипотетична подготвеност на проправителствената изборна власт да фалшифицира резултатите се чака да подсигуряват на Мадуро втори мандат.

Повечето венецуелци обаче са прекомерно загрижени за оцеляването си, с цел да се тревожат за изборите, пред съвсем празните супермаркети постоянно се извиват дълги опашки, а хора ровят в боклука в търсене на храна.

" Днес девет от 10 венецуелци си лягат гладни ", споделя Лилиан Тинтори - деятел за човешки права, чийто брачен партньор - дисидентът политик Леополдо Лопес, е под домакински арест по обвинявания в осъществяване на принуждение.

Мадуро, 55-годишният правоприемник на социалистическата " Боливарска гражданска война " на починалия президент Уго Чавес, ще има

единствено един сериозен противник.

Това е някогашният губернатор на щата Лара Фалкон, на 56 години, от който опозиционният съюз " Кръгла маса за демократично единение " се отхвърли, откакто той не одобри неговите апели за протест. Другите претенденти - евангелисткият свещеник Хавиер Бертучи и дисидентът чавист Рейналдо Кихада - са по-малко познати.

" Силните претенденти, които могат да завоюват избори, са в пандиза, лишени са от право да се кандидатират или са в заточение ", сподели Тинтори за ДПА и уточни, че политическите пандизчии са 398.

Някогашен последовател на държавното управление, трансформирал се в отстъпник, Фалкон се зарече да вкара паралелна валута в стопанската система, да освободи политическите пандизчии и да възвърне връзките със върлия зложелател на Мадуро, Съединените щати.

 Николас Мадуро
© Reuters

Николас Мадуро

Мадуро назова противника си " Фалтръмп " (от falso - фалшив), визирайки президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, и го упрекна, че желае да " съобщи отечеството на грингос (американците от САЩ) и европейските олигарси ".

Същевременно обаче президентът насърчи кандидатурата на Фалкон, подхранвайки съмнения, че той е подставено лице на държавното управление, употребявано да легитимира успеха на Мадуро. Въпреки че някои допитвания през април сложиха Фалкон отпред, на митингите му се събират малко хора, до момента в който венецуелците всеобщо показват против

дефицита на вода и спиранията на електроснабдяването.

Откакто пое властта след гибелта на Чавес през 2013 година, Мадуро е отпред по време на задълбочаваща се икономическа рецесия, разпалена от рухването на цените на петрола, главния експорт на Венецуела, както и от дългогодишно неприятно ръководство, корупция и държавни преразходи.

През последните 12 месеца инфлацията доближи 13 779 %, съгласно следеното от опозицията Национално заседание. Националната валута, боливарът, е толкоз обезценена, че е нужна цяла торба с банкноти, с цел да си купиш даже и няколко дребни сладки.

" Много деца припаднаха тук в учебния двор, тъй като нищо не са яли " споделя готвачът Ясири Паредес. Тай работи за филантропична организация, която подготвя храна за възпитаници в Каракас. Над 88 000 заболели от ХИВ в това време са останали без антивирусни медикаменти, споделя Франсиско Валенсия от неправителствената координационна група за здравни грижи " Кодевида ".

" Вероятно няма страна в света, която да е изгубила толкоз доста за толкоз малко време ", споделя Фил Гънсън - анализатор от Международната спешна група.

Правителството потуши митингите с твърда ръка и през предходната година над 100 души бяха убити по време на демонстрации. Много от елементарните хора, интервюирани от ДПА, не желаеха да приказват публично.

 Лара Фалкон
© Reuters

Лара Фалкон

" Ако Мадуро завоюва, ще се преместя със фамилията си в Еквадор ", безапелационен е транспортният бизнесмен Хоел Сантяго - един от малцината, разрешил името му да бъде упоменато.

Политическата и икономическата рецесия ускори миграционната вълна, отвела към 3 млн. венецуелци в Съединени американски щати, Испания и латиноамериканските страни, откогато Чавес взе властта през 1999 година, съгласно данни на специалиста по миграция Томас Паес Браво.

" Правителството остава на власт, основно тъй като има поддръжката на въоръжените сили ", сподели Гънсън.

Опозиционният съюз прикани гласоподавателите " да оставят улиците пусти " вместо да гласоподават на изборите, които Съединени американски щати, повече от 10 латиноамерикански страни и Европейският съюз осъдиха като недемократични. Мадуро, който упреква за икономическата рецесия " мафията на олигарсите " и даде обещание да даде начало на неуточнена още " нова стопанска система ", в това време прикани електората да му даде 10 милиона гласа - цел, която даже и обаятелният Чавес не реализира.

" Правителството заплашва най-вече работещите в държавния бранш, че ще изгубят работата си, в случай че не гласоподават ", сподели Гънсън.

Очаква се обаче някои хора да гласоподават по своя воля за Мадуро

като политически правоприемник на Чавес. " Все още има хора, които имат вяра в чавизма ", споделя Гънсън. " Подкрепата за Чавес беше нещо съвсем религиозно, нещо прекомерно прочувствено ".

Ако Мадуро завоюва, както се чака, той няма да има друга опция, с изключение на да продължи да лимитира свободите и да радикализира режима си ", предвижда шефът на социологическата организация Делфос, Феликс Сейхас.

" Не можем да чакаме повече ", споделя Тинтори, " тъй като всеки минал ден значи още смъртни случаи във Венецуела, още всеобщо тръгване, още рецесия ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР