Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо получи силна международна подкрепа вчера,

...
Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо получи силна международна подкрепа вчера,
Коментари Харесай

19 страни от Европейския съюз признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела


Венецуелският опозиционен водач Хуан Гуайдо получи мощна интернационална поддръжка през вчерашния ден, откакто деветнайсет европейски страни го признаха за краткотраен президент и незабавно бяха упрекнати от Каракас, че " поддържат пучистките проекти " на Съединените щати, съобщи Франс прес.

Начело с Испания, 19 страни от Европейския съюз, измежду които Англия, Франция, Германия, Холандия и Португалия признаха Гуайдо през вчерашния ден след приключването на европейския ултиматум към президента Николас Мадуро да свика предварителни президентски избори.
Освен от европейските страни Гуайдо получи самопризнание от Съединени американски щати, Канада и десетина латиноамерикански страни, в това число граничещите с Венецуела Колумбия и Бразилия.

Европейският съюз обаче остава разграничен - Италия зае позиция на изчакване и блокира обща декларация на Европейски Съюз, оповестиха дипломатически източници в Брюксел.

Подкрепата за Гуайдо бе наказана от Русия - главен съдружник на Мадуро, отбелязва Агенция Франс Прес. Венецуела съобщи, че ще преоцени напълно дипломатическите си връзки с европейските страни, признали Гуайдо, и ги упрекна, че " поддържат пучистките проекти ", следвайки сюжета на Съединени американски щати.

Единайсет страни от общо 14-те в Групата от Лима - Канада и 10 страни от Латинска Америка, насочиха апел нощес за смяна на ръководството във Венецуела без приложимост на мощ и приканиха въоръжените сили да поддържат Хуан Гуайдо. 11-те от Групата от Лима считат, че преходът към народна власт във Венецуела би трябвало да се извърши бързо, само че без принуждение и без непозната въоръжена интервенция. В декларация 11-те страни акцентират, че е неотложно да бъде обезпечен достъп на филантропична помощ, с цел да се отговори на незабавните потребности на венецуелците.

Декларацията бе подписана от Аржентина, Бразилия, Гватемала, Канада, Колумбия, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, Хондурас и Чили.

Мексико е член на Групата от Лима, само че не призна Гуайдо за краткотраен президент на Венецуела и не взе участие в срещата в Отава, показва Агенция Франс Прес. Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо и Хелга Шмидт, заместничка на шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, се включиха в дебатите по видеоконферентна връзка, прецизира Българска телеграфна агенция.

Междувременно Анадолската организация заяви, че Организация на обединените нации няма да взе участие в договарянията за Венецуела. Организацията на обединените народи няма да се причисли към никоя страна в полемиките, свързани с политическата рецесия във Венецуела, съобщи генералният секретар Антонио Гутериш, предава Anadolu Agency, представена от Фокус.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР