Венецуелски съд издаде заповед за арест на опозиционния политик Леополдо

...
Венецуелски съд издаде заповед за арест на опозиционния политик Леополдо
Коментари Харесай

Венецуелски съд издаде заповед за арест на опозиционния политик Леополдо Лопес

Венецуелски съд издаде заповед за арест на опозиционния политик Леополдо Лопес, тъй като е нарушил правосъдна заповед от 2017 година да остане под домакински арест, съобщи Ройтерс, като цитира известие от уеб страницата на Върховния съд.

В сряда Лопес излезе от вкъщи си в Каракас и се появи дружно с опозиционния лидер Хуан Гуайдо на митинг против президента Николас Мадуро. След това Лопес отиде в посолството на Испания в Каракас.

" Съдът реши да съобщи на разследващата работа " Себин " заповед за арест на жителя Леополдо Лопес ", се споделя в известието на Върховния съд.

По-рано през днешния ден пък венецуелският президент Николас Мадуро и основни военни водачи демонстрираха единение в телевизионно предаване , желаейки да опровергаят изказванията на Съединени американски щати и локалната съпротива, че висшето командване на въоръжените сили е готово да се обърне против него.

В телевизионното послание, пуснато първо по обществените медии рано тази заран , Мадуро бе заобиколен от военния министър Владимир Падрино и шефа на военните интервенции Ремигио Себалос. Само два дни, откакто опозиционният водач Хуан Гуайдо прикани военните да го поддържат и да смъкват Мадуро, президентът сподели, че въоръжените сили са " обединени, сплотени и подчинени на конституционния си мандат ".-->



" Не се опитвайте да ни подкупите с нечестни оферти, като че ли ние нямаме достолепие, - сподели Падрино на собствен ред, седейки един до друг с Мадуро. - Тези, които се поддадоха и продадоха душите си, към този момент не са бойци, те не могат да бъдат с нас. "

Много венецуелци откликнаха на апел на Гуайдо да излязат по улиците в сряда и да принудят Мадуро да се отдръпна от властта . Но съвсем нямаше признаци за смяна в рецесията, която от ден на ден се трансформира в политически задънена улица, отбелязва Ройтерс.

Представители на американското държавно управление споделиха, че висшето военно командване води договаряния с Върховния съд и с представители на Гуайдо за отдръпването на Мадуро, което да включва гаранции, че членовете на въоръжените сили ще запазят службите си при преходно държавно управление. Според американския емисар за Венецуела Елиът Ейбрамс Мадуро няма доверие на висшите военни водачи.

Призивите на Гуайдо доведоха до два дни всеобщи улични митинги,
със стотици ранени и задържани и с четирима починали при опитите на силите за сигурност да потушат митингите, споделиха правозащитни групи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР