Венецуелски изтребител агресивно следеше американски разузнавателен самолет над Карибско море

Венецуелски изтребител агресивно следеше американски разузнавателен самолет над Карибско море ...

Венецуелски изтребител прихвана разузнавач на САЩ над Карибско море.

Венецуелски изтребител "агресивно следеше" американски разузнавателен самолет над Карибско море миналата седмица, съобщават от Въоръжените сили на САЩ, цитирани от NBC.

Произведеният в Русия изтребител Су-30 се доближи до американски военноморски разузнавателен самолет EP-3 Aries II в петък на "опасно разстояние" и по "непрофесионален начин", докато самолетът прелиташе в международното въздушно пространство, поясняват от Южното командване на САЩ.

Подчертава се, че са отправили критиката след преглед на видеоматериал.

САЩ редовно провеждат мисии за наблюдение над региона за гарантиране на безопасността и сигурността на нашите граждани и техните партньори, се казва в съобщението и се допълва, че това се признава от много държави.

Венецуелският военен министър Владимир Падрино коментира от своя страна, че изтребителят е вдигнат, за да прихване EP-3, тъй като е навлязъл в изключителната икономическа зона на Венецуела.

Падрино подчерта, че десетки подобни "нахлувания" са извършени от американците.

Южното командване на САЩ обобщава, че инцидентът подчертава пренебрегването на международните закони и споразумения от страна на президента на Венецуела Николас Мадуро, а също така "безотговорната военна подкрепа" на Русия за "незаконния режим". /news.bg

Източник: dnesplus.bg